Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Cydr jabłkowy i cydr pomarańczowy z kartonów, cz. 2

12 sty 2017

Jak przygotować cydr jabłkowy oraz cydr pomarańczowy? Przepis, cz. 2

Cześć! Zapraszamy do obejrzenia drugiej części przepisu na cydr z soków z kartonu. W poprzednim odcinku pokazaliśmy jak przygotować nastawy na soku jabłkowym i pomarańczowym. Teraz fermentacja ustała i możemy przystąpić do kolejnego etapu produkcji domowego cydru – zlewania znad osadu i butelkowania. Jeśli spodobał Ci się nasz pomysł, zachęcamy do samodzielnych eksperymentów z sokami i odsyłamy do pierwszej części cyklu: Cydr Jabłkowy i Cydr Pomarańczowy - cz.1.

 

Składniki na 12 l cydru:

  • 12 l soku pomarańczowego / jabłkowego,
  • drożdże do cydru,
  • pożywka np. Activit,
  • ew. cukier

 

Sprzęt do produkcji cydru:

  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • lejek do balonów
  • wężyk do zlewania osadu/ściągacz
  • pojemnik fermentacyjny
  • cukromierz
  • butelki + kapsle
  • kapslownica

 

Cydr jabłkowy i cydr pomarańczowy - porównanie

Do wyrobu cydrów użyliśmy dwóch soków: pomarańczowego i jabłkowego. Po dziewięciu dniach wyraźnie widać różnicę. Jabłkowy powoli zaczyna się klarować, przybrał słomkowożółty odcień, a na dnie balona pojawiało się niewiele osadu. Po spróbowaniu byliśmy zdziwieni, że w tak krótkim czasie trunek uzyskał przyjemny smak i piękny aromat jabłek. Ma lekko wytrawny charakter i całkowicie nam odpowiada, dlatego nie będziemy go dosładzać.

Z kolei cydr pomarańczowy nieco nas rozczarował. Jest nadal mętny, zachował intensywnie żółtą barwę i zrzucił grubą warstwę osadu. Wprawdzie zachęca ciekawym aromatem pomarańczy, jednak mocno wytrawny i specyficzny smak nie do końca spełnia nasze oczekiwania. Zdecydowanie lepszy rezultat osiągnęliśmy na soku jabłkowym, jednak to dopiero dziewiąty dzień fermentacji i może cydr pomarańczowy jeszcze pozytywnie nas zaskoczy.

 

Pomiar stężenia cukru cukromierzem

Nawet jeśli nie dostrzegasz żadnych oznak fermentacji, warto upewnić się za cukromierza czy rzeczywiście drożdże przerobiły cały cukier z nastawu. W tym celu pobierz pipetą porcję

cydru i wlej do menzurki. Następnie włóż pływak cukromierza tak, aby swobodnie unosił się w naczyniu i odczytaj wynik. Nasza próbka ujawniła znaczne nagazowanie i jednocześnie pełne odfermentowanie w cydrze jabłkowym. Natomiast badanie cydru pomarańczowego wykazało stężenie cukru na  poziomie 1°Blg co oznacza, że drożdże muszą jeszcze trochę popracować.

Kiedy fermentacja ma się ku końcowi, musisz zdecydować, co dalej robić ze swoim cydrem. Jeśli wolisz go w wersji wytrawnej, możesz przystąpić do dekantacji. Natomiast jeśli preferujesz słodszy trunek, należy go dosłodzić we właściwy sposób. Jeżeli użyjesz cukru, drożdże po jakimś czasie przerobią go na alkohol i zamiast słodszego, uzyskasz mocniejszy cydr. Oczywiście drożdże posiadają ograniczoną tolerancję na cukier i alkohol, jednak w przypadku cydru trudno ustalić bezpieczną granicę. Z doświadczenia wiemy, że zabutelkowanie cydru słodzonego cukrem grozi wybuchem małego wulkanu. Dlatego polecamy zastosowanie substancji nie ulegającej fermentacji, np. ksylitolu, czyli cukru brzozowego.

 

Zlewanie cydru znad osadu

Przed przystąpieniem do dekantacji swojego cydru starannie umyj i zdezynfekuj wszystkie akcesoria, których użyjesz. Im słabszy trunek, tym większa podatność na zakażenie bakteriami, pleśnią i innymi szkodliwymi drobnoustrojami. Dlatego do zlewania cydru użyj wyłącznie zdezynfekowanego (np. pirosiarczynem potasu) wężyka i pojemnika fermentacyjnego.

Kiedy już uporasz się z przygotowaniem sprzętu, ostrożnie ustaw balon z cydrem na podwyższeniu, a pod nim połóż wiaderko fermentacyjne lub inny duży pojemnik. Następnie włóż jeden koniec wężyka (lub ściągacza) do balona, a drugim zassij płyn, po czym szybko umieść go w podstawionym pojemniku. Teraz cydr będzie grawitacyjnie spływał do drugiego naczynia, a w balonie pozostanie warstwa osadu z drożdży. W taki sam sposób zlej znad osadu i ewentualnie dosłódź drugi cydr.

Nasz cydr jabłkowy nie wymagał dosłodzenia, w przeciwieństwie do wersji pomarańczowej. Najpierw dodaliśmy 120 g ksylitolu, jednak smak nie uległ znaczącej zmianie. Ostatecznie użyliśmy 250 g na 10 litrów cydru, wsypując cukier bezpośrednio do balona. Na koniec przez chwilę potrząsaliśmy pojemnikiem, aby ksylitol dobrze się rozpuścił. Zwykle dodajemy cukier w postaci płynnego syropu, jednak z tak niewielką ilością nie powinno być problemu. W przypadku większych porcji zawsze należy najpierw rozpuścić cukier w niewielkiej ilości wody lub nastawu, a dopiero potem dodać do reszty.

Po zakończeniu dekantacji możesz pozostawić cydr w pojemniku zamkniętym pokrywą z wetkniętą rurką fermentacyjną, albo z powrotem przelać do balona. Jeśli wybierzesz drugą opcję, najpierw dokładnie oczyść szkło z nagromadzonego osadu, a dopiero potem przelej trunek.

 

Refermentacja, czyli jak nagazować cydr?

Za bąbelki w cydrze odpowiada cukier dodany tuż przed butelkowaniem. Drożdże przerobią sacharozę i tym samym wytworzą niewielką ilość dwutlenku węgla, dzięki czemu po otwarciu butelki usłyszysz charakterystyczny syk gazu. Zwykle dodajemy 4g cukru (tym razem zwykłego) na 0,5 litra płynu, a więc do refermentacji 10 litrów cydru użyjemy 80 g cukru. Aby nagazować swój trunek, możesz odmierzać porcje 4 g cukru i sypać za pomocą łyżeczki do każdej butelki. Jednak polecamy Ci inny, znacznie wygodniejszy sposób. Odmierz łączną ilość cukru, po czym rozpuść w niewielkiej ilości wody. Przygotowany syrop wlej do pojemnika z cydrem i starannie wymieszaj. UWGA: jeśli na dnie balona zgromadził się osad, przed dodaniem cukru ponownie zdekantuj płyn. W trakcie mieszania mógłbyś wzruszyć osad, co wpłynęłoby niekorzystnie na przejrzystość cydru.

Pamiętaj też, że lepiej dodać za mało cukru niż za dużo. Nadmierne nagazowanie może zakończyć się wybuchem pełnych butelek  lub wylaniem się trunku tuż po otwarciu. Aby nie stracić swojego cydru dokładnie dobierz ilość cukru do objętości nastawu i korzystaj z precyzyjnej wagi kuchennej.

 

Jak w łatwy sposób zabutelkować cydr?

Po dwóch dniach od zlewania znad osadu nasz cydr nadawał się do butelkowania. Biorąc pod uwagę nagazowanie trunku i podatność na infekcje, warto dobrze przygotować się do tej czynności. Wybrane butelki powinny być wykonane ze szkła wzmocnionego, które wytrzyma ciśnienie wywołane nagromadzonym dwutlenkiem węgla. Najlepsze będą butelki piwowarskie lub do wina musującego. Oczywiście szkło musi być porządnie wyszorowane za pomocą szczotki do butelek i wyjałowione. Przy tej czynności warto korzystać ze specjalnej płuczki (np. Piccolo), służącej do przepłukiwania wnętrza butelek roztworem pirosiarczynu potasu lub innego środka dezynfekującego. Możesz również wspomóc się suszarką do butelek, której specjalna budowa umożliwia szybkie osuszenie dużej ilości pojemników.

Jeśli nagazowałeś swój cydr i masz pod ręką skrzynkę umytych i zdezynfekowanych butelek,  możesz wreszcie przystąpić do rozlewu. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy wiaderka fermentacyjnego z kranikiem umieszczonym tuż nad dnem. Po prostu umieść pojemnik na niewielkim podwyższeniu i napełniaj kolejne butelki odkręcając kurek kranu. Na koniec skorzystaj z ulubionej kapslownicy i pasujących kapsli, by solidnie zamknąć swój trunek.

Świeżo zabutelkowany cydr pozostaw na 1-2 tygodnie w ciepłym pomieszczeniu, aby drożdże zdążyły przerobić cukier dodany do refementacji. Po tym czasie możesz już delektować się swoim napitkiem, a resztę butelek odstawić w chłodne miejsce.

Na filmie możesz zobaczyć również cydr jabłkowy wyprodukowany ze świeżo tłoczonego soku z późnej odmiany Reneta. Po rozlaniu do szklanki okazuje się, że nasz trunek jest doskonale nagazowany i ładnie wyklarowany, ponadto bardzo intensywnie pachnie i wspaniale smakuje. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wyprodukowanie cydru od podstaw z samodzielnie wyciśniętego soku.

 

Zapraszamy do subskrybowania kanału YouTube Malinowy Nos, komentowania i realizacji naszych przepisów. Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

Pożywka Activit

Pożywka Activit

  • 2,29 zł
Drożdże do cydru STRONG

Drożdże do cydru STRONG

  • 3,19 zł
Balon w koszu 20 L

Balon w koszu 20 L

  • 63,49 zł
Balon w koszu 54 L

Balon w koszu 54 L

  • 95,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl