Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z kawy zbożowej Inki - przepis cz. 2/3

16 gru 2016

Jak zrobić wino z kawy zbożowej? Część 2: sprawdzamy nastaw i zlewamy znad osadu

Witaj w drugiej odsłonie przepisu na wino z kawy zbożowej Inki. Kiedy dwa tygodnie temu nastawialiśmy to winko, dodaliśmy 3 kg cukru i część zdążyła już odfermentować. W tym odcinku wlejemy do nastawu drugą partię syropu cukrowego, aby drożdże mogły wyprodukować więcej alkoholu.

 

Zobacz pozostałe części poradnika:

 

Składniki na wino z kawy zbożowej (20l):

  • 600g kawy zbożowej Inki
  • 5kg cukru
  • 2 opakowania kardamonu mielonego
  • 2 łyżki kakao
  • drożdże winiarskie + pożywka

 

Sprzęt do produkcji wina:

  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną
  • garnek
  • mieszadło
  • wężyk do dekantacji
  • pojemnik fermentacyjny z kranikiem

 

Jak przygotować syrop cukrowy?

Nigdy nie dodawaj cukru bezpośrednio do nastawu, gdyż nierozpuszczone kryształki mogą znacznie utrudnić pracę drożdżom. Dlatego teraz przygotuj 2 litry wrzątku i rozpuść w nim 2 kg cukru. Starannie wymieszaj, aby uzyskać jednolity roztwór bez widocznych kryształków cukru. Wystudzony syrop wlej do balona z winem pomagając sobie dużym lejkiem. Następnie ostrożnie zakołysz szklanym pojemnikiem, aby roztwór połączył się z nastawem. Na koniec zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na 1-2 miesiące.

 

Wino z kawy zbożowej po trzech miesiącach

Kiedy drożdże zakończą fermentację, a płyn zrzuci osad, możesz dalej działać ze swoim winem kawowym i jednocześnie sprawdzić dotychczasowy efekt. Nasz trunek obecnie wyróżnia się głęboką, niemal czarną barwą i ładnym aromatem kawy. Drożdże przerobiły większość cukru i wino zyskało półwytrawny charakter. Nie będziemy go dosładzać, taki trunek całkowicie nam odpowiada. W porównaniu do wina z kawy mielonej, ma delikatniejszy, mniej intensywny smak. W zasadzie nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kawa zbożowa Inka jest znacznie łagodniejsza od „prawdziwej” kawy z ziaren kawowca.

 

Zlewanie wina znad osadu

Jeśli Twoje wino zyskało pożądany smak, przyszła pora na jego wyklarowanie. Aby przyspieszyć ten naturalny proces, przeprowadź dekantację, czyli zabieg mający na celu usunięcie martwych drożdży i resztek składników zalęgających na dnie balona. Do zlewania możesz wykorzystać zwykły wężyk silikonowy. Najpierw ustaw balon na podwyższeniu, np. stole lub blacie roboczym, a na podłodze połóż pojemnik fermentacyjny lub inne duże naczynie do przelania płynu. Jeden koniec wężyka włóż do balona z winem, a drugim zassij płyn, po czym szybko umieść go w pojemniku umieszczonym niżej. Siła grawitacji zrobi swoje i do drugiego naczynia trafi wstępnie oczyszczony, pozbawiony osadu płyn.

Po dekantacji dokładnie umyj balon pozbywając się nagromadzonego osadu. Następnie z powrotem przelej do niego wino i zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Przy okazji zachęcamy do zapisywania ważnych informacji dotyczących dodawania cukru, dosładzania i zlewania znad osadu. Takie notatki ułatwiają pracę z winem i pozwalają określić dokładny czas jego produkcji. Oznakowany balon z winem odstaw do dalszego klarowania na kilka miesięcy.

Wino z kawy (mielonej lub Inki) to doskonała propozycja na zimę. Kiedy brakuje świeżych owoców, najlepiej użyć surowców dostępnych przez cały rok, np. kawy, zielonej herbaty, ryżu. Natomiast w okresie lato-jesień warto wykorzystać balony i pojemniki fermentacyjne do produkcji win z owoców sezonowych.

 

Zachęcamy do oglądania kolejnych przepisów na wina, nalewki i inne domowe trunki. A jeśli potrzebujesz sprzętu i akcesoriów do produkcji alkoholi, zapraszamy do naszego sklepu internetowego Malinowy Nos lub lokali stacjonarnych w Jaśle, Krakowie, Tarnowie, Krośnie i Trzcianie. Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl