Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z kawy zbożowej Inki - przepis cz. 1/3

16 gru 2016

Jak zrobić wino z kawy zbożowej?

Cześć! Mamy dla Ciebie kolejny ciekawy przepis na eksperymentalne wino. Tym razem wzięliśmy na tapetę kawę zbożową typu Inka. To dość niecodzienny surowiec, jednak robiliśmy już wino z kawy i wyszło całkiem smaczne. Czy tak będzie i tym razem? Sprawdź razem z nami!

 

Zobacz pozostałe odcinki przepisu:

 

Składniki na 20 l wina z kawy zbożowej:

  • 600g kawy zbożowej Inki
  • 5kg cukru
  • 2 opakowania kardamonu mielonego
  • 2 łyżki kakao
  • drożdże winiarskie + pożywka

 

Sprzęt do produkcji wina:

  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną
  • garnek
  • mieszadło
  • lejek

 

Przygotowania do nastawienia winka kawowego umilił nam kufelek cydru pomarańczowego, który robiliśmy w tym filmie: Cydr jabłkowy i cydr pomarańczowy. Jak się okazuje, nasz niekonwencjonalny trunek wyszedł znakomity – lekko gazowany, pachnący pomarańczami i bardzo smaczny. Choć w butelce zgromadził się osad, a cydr nie był klarowny, piękny żółty kolor całkowicie zrekompensował te małe niedogodności.

 

Przygotowanie nastawu z kawy Inki

Żeby przygotować nastaw na wino, musisz najpierw  zaparzyć kawę. W tym celu zagotuj ok. 7 l wody w ok. 10-litrowym garnku. W gorącej wodzie rozpuść Inkę i odstaw na chwilę do zaparzenia. W międzyczasie wlej do balona ok. 5-7 litrów chłodnej wody używając do tego dużego lejka. Następnie uzupełnij balon gorącym naparem z kawy. Tym sposobem zapobiegniesz uszkodzeniu szkła wskutek kontaktu z płynem o wysokiej temperaturze. Oczywiście możesz też poczekać aż kawa wystygnie i dopiero potem wlać ją do gąsiorka.

W następnym kroku przygotuj syrop cukrowy. Zagotuj 1-2 litry wody i wymieszaj z 3 kg cukru. Zanim cukier się rozpuści, dodaj do naparu dwa opakowania mielonego kardamonu, który doskonale współgra ze smakiem kawy. Dla urozmaicenia nastawu wsyp również 2 łyżki kakao. Teraz możesz dać przygotowany wcześniej roztwór cukrowy. Następnie lekko potrząśnij balonem aby połączyć wszystkie składniki i przy okazji uwolnić piękny aromat naparu z kawy zbożowej. Na koniec dodaj drożdże i zamknij pojemnik korkiem z rurką fermentacyjną. Nie zapomnij też oznaczyć balon stosowną notatką z datą nastawienia, rodzajem surowca i ilością dodanego cukru. Jeśli chcesz uzyskać ok. 20 litrów wina, na tym etapie powinieneś przygotować 17 litrów nastawu. Po ok. dwóch tygodniach drożdże przefermentują część cukru i będziesz mógł uzupełnić nastaw drugą partią syropu cukrowego, dzięki czemu zbliżysz się do docelowej objętości wina.

 

Jeśli uważnie oglądasz nasze poradniki zapewne wiesz, że często używamy drożdży aktywnych, które wystarczy dodać bezpośrednio do nastawu. Jednak w tym przypadku zastosowaliśmy tradycyjne drożdże Sherry i na 4 dni przed zadaniem przyrządziliśmy matkę drożdżową. Wybierając tego typu drożdże zawsze postępuj według instrukcji i pamiętaj o odpowiednio wcześniejszym przygotowaniu zaczynu.

Do zobaczenia w kolejnych odcinkach cyklu o winie z kawy zbożowej! A jeśli chcesz zrobić inne eksperymentalne trunki, zapraszamy do subskrybowania naszego Kanału YouTube. Zajrzyj też na naszego bloga o tworzeniu domowych trunków. Z pewnością pokażemy jeszcze więcej przepisów na ciekawe wina z zaskakujących składników!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Balon w koszu 54 L

Balon w koszu 54 L

  • 94,99 zł

5%

Balon w koszu 34 L z szeroką szyjką

Balon w koszu 34 L z szeroką szyjką

  • 110,00 zł
  • 104,50 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl