Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 4 (ostatnia)

14 gru 2016

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 4 (ostatnia)

Cześć! To już ostatnia odsłona naszego eksperymentalnego winka pomidorowego z chilli i ziołami. Jeśli śledziłeś nasze poprzednie odcinki wideo-poradnika, zapewne wiesz, że dodaliśmy do wina czerwony barwnik spożywczy. Niestety, barwnik osiadł na dno i zamiast intensywnego koloru dojrzewających w słońcu pomidorów, uzyskaliśmy trunek w słomkowożółtym odcieniu. Zaniechaliśmy dalszych prób ubarwiania i w tym odcinku przystąpiliśmy już do butelkowania naszego nietypowego wina. 

 

Poprzednie części poradnika:

  1. Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 1

  2. Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 2

  3. Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 3

 

Sprzęt do zlewania i butelkowania wina:

  • pojemnik fermentacyjny z kranikiem
  • wężyk do zlewania wina znad osadu
  • butelki + korki/zakrętki
  • ew. korkownica

 

Dekantacja i butelkowanie wina pomidorowego

W pełni wyklarowane wino można rozlać do butelek, aby w odpowiednich warunkach dojrzało do konsumpcji. Jednak najpierw zlej płyn znad osadu, korzystając z pojemnika fermentacyjnego i silikonowego wężyka. Podczas dekantacji uważaj, by nie wzruszyć osadu ani nie zaciągnąć go wraz z płynem. To również dobry moment na ocenę młodego wina pomidorowego. Nasze uzyskało pożądaną przejrzystość i dość intensywny aromat, jednak nie zachowało czerwonej barwy pomidorów. Najbardziej wyrazistym akcentem tego wina jest papryczka chilli, której ostrość nieco zdominowała bukiet i smak trunku. Z uwagi na pomidorowo-paprykowo-ziołowy skład, wino może sprawdzić się w kuchni i warto wykorzystać go do przyrządzania potraw. 

Po dekantacji możesz rozlać swoje wino pomidorowe do umytych i zdezynfekowanych butelek. Znacząco przyspieszysz i ułatwisz sobie ten etap, jeśli przelałeś trunek do wiadra fermentacyjnego wyposażonego w kranik. Wystarczy, że przekręcisz kurek, a wino trafi wprost do podstawionej pod kran butelki. Tym sposobem nie tylko oszczędzasz czas, ale i masz pełną kontrolę nad rozlewem trunku. Co jakiś czas warto przerwać czynność i zamknąć napełnione butelki, by ograniczyć kontakt wina z powietrzem.

Trunek zamknięty w butelkach powinien zostać odpowiednio opisany. Możesz w tym celu kupić gotowe etykiety lub zaprojektować własne w wybranym programie graficznym. Dzięki temu unikniesz pomyłek przy wyjmowaniu wina z piwniczki, a Twój trunek zyska ciekawą oprawę.

 

Już wkrótce zaprezentujemy zupełnie nowy przepis na wino z bardzo dziwnego i kontrowersyjnego surowca. Jeśli jesteś ciekaw tego eksperymentu, zapraszamy do subskrybowania naszego Kanału YouTube i oglądania wideo-poradnika. Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Nowość

Butelka oliwkowa BORDEAUX 750 ml na wino

Butelka oliwkowa BORDEAUX 750 ml na wino

  • 1,49 zł
Butelka na wino BELLA 250 ml

Butelka na wino BELLA 250 ml

  • 1,99 zł
Wąż silikonowy fi 8/12 mm

Wąż silikonowy fi 8/12 mm

  • 13,58 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl