Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 1

14 gru 2016

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 1

Witaj! Jeśli lubisz eksperymentalne trunki, ten film z pewnością zainspiruje Cię do nastawienia nowego winka. Chcemy pokazać Ci, jak przygotować wino pomidorowe wzmocnione ostrą nutą papryczek chilli. To nasz pomidorowy debiut, jednak sam pomysł dojrzewał w nas od pół roku. Teraz (czyli w sierpniu) postanowiliśmy skorzystać z pełni sezonu i wreszcie zaspokoić swoją ciekawość.

 

Kolejne części przepisu:

  1. Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 2
  2. Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 3
  3. Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 4 (ostatnia)

 

Składniki na wino pomidorowe z chilli i ziołami (20l):

  • 20kg soczystych dojrzałych pomidorów
  • 5 papryczek chilli
  • bazylia, oregano
  • 5kg cukru
  • pożywka+ drożdże

 

Sprzęt do produkcji wina:

  • sokowirówka
  • balon + korek z rurką fermentacyjną
  • garnek
  • nóż

 

Czy buraki i marchew nadają się na wino?

Musimy przyznać, że mamy już pewne doświadczenie z niekonwencjonalnymi winami z warzyw. Robiliśmy już nastaw na burakach, z którego powstało wino o prawdziwie buraczanym charakterze. Takie wino przyjmuje kolor i smak buraków, powinno zatem przypaść do gustu zwolennikom tego warzywa. Popełniliśmy też kilka różnych nastawów na marchewkach, jednak te eksperymenty zakończyły się klęską. Bez względu na zastosowaną metodę produkcji, wino przyjmowało żółtawą, nieapetyczną barwę i niezbyt udany smak. Dlatego lojalnie uprzedzamy, że marchewka to nienajlepszy surowiec na eksperymentalne wino.

 

Jak przygotować pomidory do nastawu?

Na wino wybierz odpowiednią ilość soczystych i jędrnych pomidorów o intensywnym aromacie. Potem musisz zastanowić się nad najlepszą metodą obróbki tych warzyw. My uznaliśmy, że będziemy fermentować sam moszcz, dlatego po usunięciu zielonych ogonków przepuściliśmy całe pomidory przez sokowirówkę. To bardzo wygodny i najmniej pracochłonny sposób, który nie generuje nadmiernego bałaganu. Z 20 kg pomidorów otrzymaliśmy ok. 15 litrów soku w pięknym odcieniu czerwieni.

 

Dodanie syropu cukrowego do moszczu

Jeśli robisz wino według naszego pomysłu, odlej 5 l soku pomidorowego do dużego garnka, a resztę wlej do balona za pomocą lejka. Teraz podgrzej odłożoną część soku i rozpuść w niej 3 kg cukru. Tym sposobem otrzymasz syrop cukrowy do fermentacji, a jednocześnie nie rozcieńczysz moszczu. Pomidory i tak zawierają sporo wody, a jej nadmiar skutkowałbym mało aromatycznym winem o jałowym smaku. 

 

Przygotowanie papryczek chilli

Teraz kolej na bardzo ostre chilli. Przekrój je wzdłuż i dokładnie usuń ze środka małe pestki. Połówki papryczek pokrój w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Rozdrobnione chilli wsyp do balona przez duży lejek. Podczas obróbki papryczek należy bardzo uważać, gdyż sok jest bardzo intensywny i mógłby wywołać silne pieczenie. Dlatego warto użyć rękawiczek, które uchronią Twoją skórę od nieprzyjemnych dolegliwości.

 

Przystosowanie nastawu do fermentacji

Kiedy uporasz się z papryczkami, możesz zaszczepić nastaw drożdżami winiarskimi, przygotowuje je według instrukcji. My wybraliśmy wygodne drożdże Aromatic Wine Complex, które nie wymagają przygotowania matki drożdżowej ani dodawania pożywki.

Gotowy nastaw pomidorowo-paprykowy odstaw do fermentacji w ciepłe miejsce. Pamiętaj o zatkaniu balona korkiem z rurką fermentacyjną i umieszczeniu etykiety informacyjnej na pojemniku. Dzięki temu będziesz dokładnie wiedzieć, którego dnia nastawiłeś wino i ile dodałeś cukru w pierwszej dawce.

 

Wbrew nazwie, nastaw na wino pomidorowe nie zawiera jeszcze żadnych ziół. Dodaliśmy je w kolejnym odcinku: Wino Pomidorowe z chilli i ziołami cz. 2. Dlatego bądź z nami i zobacz, jak wzbogacamy nasz trunek aromatyczną bazylią i oregano!

 

Rada Malinowego Nosa

W domowym przetwórstwie nic nie może się zmarnować, dlatego pomidorową pulpę odzyskaną z sokowirówki polecamy użyć do wyrobu naturalnego ketchupu lub koncentratu. Wystarczy jedynie przetrzeć pomidory przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przesmażyć miąższ z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie ketchup będzie zdrową alternatywą kupnych sosów o niskiej zawartości pomidorów i pełnych zbędnej dla organizmu chemii.

                         

Myślisz, że w temacie winiarstwa widziałeś już wszystko? W takim razie zachęcamy do subskrybowania naszego wideo-poradnika na kanale Malinowy Nos. Znajdziesz u nas wiele niekonwencjonalnych przepisów, które z pewnością Cię zaskoczą. Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl