Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Ocet jabłkowy – przepis na zdrowy, domowy ocet

13 gru 2016

Witaj! Tematem przewodnim kolejnego odcinka poradnika będzie ocet jabłkowy. Tak, to coś zupełnie innego niż domowe wino czy nalewka. Jednak być może miałeś już do czynienia z takim octem powstałym wskutek utlenienia wina. Wystarczy niewielka nieszczelność w balonie lub pojemniku fermentacyjnym, by powietrze i zawarty w nim tlen sprowadziły klęskę na Twój trunek. Wino narażone na utlenienie po kilku miesiącach zamieni się w ocet, raczej nie nadający się do bezpośredniego spożycia. Jednak w tym odcinku przeprowadzimy kontrolowany proces produkcji domowego octu na przykładzie pysznych jabłek. Taki ocet jest bardzo prosty w przygotowaniu, ponadto będzie znacznie zdrowszym dodatkiem do potraw niż ocet spirytusowy. A więc, do dzieła!

 

Składniki na ocet jabłkowy:

  • 1kg jabłek,
  • 1l wody,
  • 250g cukru,
  • drożdże+pożywka.

 

Sprzęt do wyrobu octu:

  • pojemnik fermentacyjny, ew. balon lub duży słoik,
  • nóż, tarka lub inne narzędzie do rozdrabniania owoców,
  • garnek,
  • mieszadło,
  • gaza.

 

Jak przygotować jabłka na ocet?

Aby zrobić domowy ocet, potrzebujesz właściwie tych samych składników, których używasz do produkcji wina, czyli owoców (jabłek), cukru, drożdży, pożywki i wody. Twoim pierwszym krokiem powinno być rozdrobnienie jabłek. Możesz je zetrzeć na tarce, zmielić, pokroić nożem lub wykorzystać inny sprawdzony sposób. Przy okazji pozbądź się zgniłych części owoców, robaków i ewentualnie gniazd nasiennych. Ważne – nie obieraj jabłek, gdyż zdrowe skórki korzystnie wpłyną na przebieg fermentacji i zaoctowania. My starliśmy jabłka na tarce, co było dość wygodne, ale poskutkowało potężnym bałaganem. W tej sytuacji musieliśmy poświęcić trochę czasu na posprzątanie stanowiska pracy, bo czystość to podstawa w produkcji spożywczej, zwłaszcza przy korzystaniu z drożdży.

 

Przystosowanie nastawu do fermentacji

Po rozdrobnieniu jabłek wrzuć pulpę do umytego i zdezynfekowanego fermentatora. Następnie rozpuść cukier w wodzie i powstały syrop przelej do jabłek. Uzyj odpowiednio dużego naczynia, aby jabłka mogły swobodnie pracować. Nastaw będzie unosił się do góry i może wykipieć, jeśli w pojemniku nie będzie wystarczająco dużo wolnej przestrzeni.

Do jabłek z rozpuszczonym cukrem dodaj drożdże i pożywkę. My wybraliśmy drożdże aktywne Aromatic Wine Complex zawierające witaminy i mikroelementy. Tym sposobem nie musieliśmy uwadniać drożdży ani przygotowywać zaczynu, zaoszczędziliśmy też na pożywce. Oczywiście możesz użyć jakichkolwiek drożdży winnych jakie masz pod ręką. Przygotuj je odpowiednio wcześniej według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z przygotowanymi jabłkami.

Choć z tego nastawu mogłoby wyjść pyszne wino jabłkowe (przepis), Twoim celem jest naturalny ocet. Dlatego nie zakrywaj pojemnika pokrywą, tylko zasłon otwór dużym kawałkiem gazy. Materiał ochroni nastaw przed natrętnymi muszkami owocówkami, a jednocześnie zapewni dostęp powietrza. Gazę zabezpiecz gumką, aby nie zsuwała się z pojemnika. Gotowe! Teraz musisz tylko zaczekać aż drożdże przefermentują cukier, a wytworzony w ten sposób alkoholu ulegnie utlenieniu.

 

Rada Malinowego Nosa:

Największym zagrożeniem dla Twojego octu są zarodniki pleśni. Dlatego w trakcie pierwszych tygodni fermentacji codziennie wymieszaj nastaw, aby jabłka były cały czas przykryte wodą. Później owoce opadną na dno pojemnika i pleśń nie pokrzyżuje Twoich planów.

To nie koniec przygody z produkcją zdrowego octu jabłkowego. Już teraz zapraszamy Cię do obejrzenia drugiej części cyklu, którą jak zwykle udostępnimy na kanale YouTube Malinowy Nos. Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl