Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Nalewka imbirowa rozgrzewająco-wspomagająca. Przepis część 2/2 (plus film)

06 gru 2016

Jak zrobić nalewkę z imbiru?

Witaj w drugim odcinku poświęconemu nalewce imbirowej. W poprzednim nastawiliśmy aromatyczny nalew z cytryn, suszonych daktyli i imbiru, dzięki któremu uzyskamy rewelacyjny trunek o właściwościach leczniczych. Jeśli i Ty chcesz zrobić tę rozgrzewającą nalewkę, zacznij od obejrzenia pierwszej części cyklu:  Nalewka imbirowa rozgrzewająco-wspomagająca. Przepis część 1/2. W tym odcinku zlejemy otrzymany macerat i poddamy nalewkę filtracji.

 

Składniki na nalewkę imbirową:

  • 0,5l wódki lub innego alkoholu,
  • 1-2 cytryny,
  • ok. 200g korzenia imbiru,
  • 100-150g daktyli suszonych,
  • 100g cukru,
  • 1-2 łyżki miodu.

 

Sprzęt do produkcji nalewki:

  • słój,
  • garnek,
  • lejek,
  • akcesoria do filtracji: gęste sitko, gaza, ręczniki papierowe, filtry do kawy, worek do filtracji moszczu,
  • butelki i/lub karafki.       

 

Po miesiącu maceracji nasza nalewka jest już niemal gotowa. Teraz należy poddać ją filtracji, wskutek której pozbędziemy się cząstek stałych i uzyskamy klarowny płyn. Filtrowanie to niezbyt lubiana czynność ze względu na czasochłonność przebiegu oczyszczania. W zależności od rodzaju nalewki i gęstości filtrów, może być mniej lub bardziej kłopotliwa. Jednak filtracja w wielu przypadkach jest konieczna i na filmie pokazaliśmy, jak przeprowadzić ten proces na nalewce imbirowej.

 

Jak zlać i przefiltrować nalewkę imbirową?

Filtrację warto wykonać etapami, stosując coraz gęstsze filtry. Dlatego najpierw przelej płyn z nalewki przez duże sito wprost do garnka. W ten sposób pozbędziesz się owoców, przypraw i innych większych frakcji stałych. Po przelaniu możesz lekko zgnieść składniki łyżką, co ułatwi odzyskanie resztek cennego nalewu. Na koniec pozostaw sito nad garnkiem, aby wydobyć ostatnie krople płynu. 

Wstępnie przefiltrowaną nalewkę wlej za pomocą lejka do czystego słoja. Teraz możesz wykorzystać różne metody filtracji – od gęstych sitek, przez ręczniki papierowe i gazę aż po filtry do kawy i stożkowy worek do filtracji moszczu. Nalewka imbirowa jest dość mętna, dlatego być może przetestujesz kilka akcesoriów zanim uzyskasz zadowalającą klarowność. My użyliśmy dużego sitka wypełnionego kilkukrotnie złożoną gazą. Niestety, nalewka zbyt łatwo przepłynęła przez nasz filtr i zabieg okazał się niewystarczający. Dopiero wyłożenie sitka kilkoma papierowymi ręcznikami kuchennymi przyniosło sukces i pozbyliśmy się sporej ilości osadu. Polecamy ten sposób oczyszczania, jednak jeśli chcesz uzyskać krystalicznie przejrzystą nalewkę, będziesz potrzebować nieco gęstszego filtra.

 

Butelkowanie nalewki imbirowej

Na koniec rozlej nalewkę imbirową do butelek. Możesz wykorzystać zwykłe szkło po wódce albo ozdobne butelki o ciekawym kształcie. Nasz trunek doczekał się efektownej oprawy w postaci karafki z wytłaczanego szkła, karafki w kształcie Wieży Eiffla i smukłej butelki zatkanej korkiem typu grzybek. Jeśli chcesz rozlać swoją nalewkę do równie eleganckich pojemników, zajrzyj do naszego sklepu Malinowy Nos, do kategorii Butelki na nalewki, likiery. Zapraszamy!

Nalewka imbirowa jest gotowa! To pyszny trunek o właściwościach rozgrzewająco-uzdrawiających, który wyśmienicie sprawdzi się podczas trzaskającego mrozu. Na wypadek długiej i srogiej zimy polecamy zaopatrzyć się w większą ilość tej wybornej nalewki.

Szukasz przepisów na inne ciekawe nalewki? W takim razie zachęcamy do regularnego odwiedzania naszego wideo-poradnika. Subskrybuj Kanał YouTube Malinowy Nos, aby być na bieżąco z naszymi filmami. Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Butelka na nalewki, likiery Iris 500 ml

Butelka na nalewki, likiery Iris 500 ml

  • 2,90 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl