Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Nalewka imbirowa rozgrzewająco-wspomagająca. Przepis część 1/2 (plus film)

06 gru 2016

Jak przygotować nalewkę z imbiru?

Cześć! W tym odcinku przygotowaliśmy coś specjalnego na zimę - nalewkę imbirową. Do jej sporządzenia wykorzystaliśmy korzeń imbiru, rośliny o licznych właściwościach zdrowotnych. Imbir działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, zatem warto stosować go w stanach przeziębieniowych. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe, polecany jest m.in. przy problemach z trawieniem i mdłościach. Jeśli i Ty chcesz sprawdzić na sobie wspomagające działanie imbiru, zapraszamy do obejrzenia dwuczęściowego cyklu o nalewce imbirowej.

 

Zobacz również nasz przepis na nalewkę z pigwy.

 

Składniki na nalewkę imbirową:

  • 0,5l wódki lub innego alkoholu,
  • 1-2 cytryny,
  • ok 200g korzenia imbiru,
  • 100-150g daktyli suszonych,
  • 100g cukru,
  • 1-2 łyżki miodu.

 

Sprzęt potrzebny do wykonania nalewki:

  • duży słój,
  • nóż,
  • tarka do warzyw lub łyżeczka.

 

Przygotowanie składników nalewki z imbiru

Zacznij od obrania korzenia imbiru. Jeśli chcesz możesz użyć tarki o drobnych oczkach, jednak zdecydowanie wygodniej pozbędziesz się skórki za pomocą zwykłej łyżeczki do herbaty. Niech nie zwiedzie Cię przyjemny, słodkawy zapach obranego imbiru. To roślina o dość ostrym smaku, która potrafi nieźle rozgrzać w zimowy wieczór. W międzyczasie sparz wrzątkiem i wyszoruj cytryny, by pozbyć się konserwantów z powierzchni skórki.

Po uporaniu się z imbirem, możesz przystąpić do kolejnego etapu wykonania nalewki. Do dużego słoja wrzuć suszone daktyle i zajmij się dalszą obróbką pozostałych surowców. Sparzone cytryny pokrój w plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja. Obrany imbir również poszatkuj i wsyp do składników nalewki.

 

Dodawanie cukru i zalewanie imbiru alkoholem

Owoce i imbir należy posłodzić, dlatego w kolejnym kroku dodaj odmierzoną porcję cukru i miód (my użyliśmy lipowego). Na koniec wymieszaj całość i odstaw na 1-2 godziny, aby cukier się rozpuścił, a cytryny oddały trochę soku.

Po tym czasie zalej aromatyczną mieszankę wybranym alkoholem. Do maceracji możesz wykorzystać domowy destylat lub spirytus rozcieńczony wodą w równych proporcjach. My zastosowaliśmy czystą wódkę, ponieważ jest neutralna i nie wprowadzi obcych posmaków do nalewki.

Na koniec zakręć słój i odstaw do ciepłego pomieszczenia na co najmniej 1 miesiąc. Oczywiście nalewka wyjdzie lepsza jeśli zapomnisz o niej na dłużej, np. 2-3 miesiące.

 

Co dalej z nalewką imbirową?

Gotowy nalew trzeba będzie poddać filtracji. Sprawdź jak to zrobić, oglądając drugą część cyklu: Nalewka Imbirowa 2/2 rozgrzewająco-wspomagająca

Domowe nalewki przypadły Ci do gustu? W takim razie regularnie odwiedzaj nasz wideo poradnik o produkcji domowych nalewek, win, piw i innych alkoholi. Zapraszamy też na nasz fanpage na Facebooku i oczywiście do sklepu Malinowy Nos, gdzie znajdziesz wszystkie niezbędne produkty!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Butelka Bukareszt 500 ml do nalewek, likierów, wódek smakowych

Butelka Bukareszt 500 ml do nalewek, likierów, wódek smakowych

  • 2,49 zł

10%

Butelka Pasjonat 500 ml do likierów, wódek smakowych

Butelka Pasjonat 500 ml do likierów, wódek smakowych

  • 2,99 zł
  • 2,69 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl