Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Cukrówka 19% z 8 kg cukru. Przepis: nastaw, destylat, bimber

05 gru 2016

Jak przygotować cukrówkę 19%? Test drożdży Puriferm UK-48

Cześć! Tym razem pokażemy Ci, jak pracują drożdże gorzelnicze Puriferm UK-48 w nastawie zawierającym 8 kg cukru. Przygotowaliśmy cukrówkę o nieco większym stężeniu niż podczas testu drożdży UK-24, które pozwoliły nam uzyskać ok. 14% alkoholu z 7 kg glukozy. W tym odcinku mamy zamiar otrzymać nastaw o mocy 19% przygotowanym na sacharozie, czyli zwykłym białym cukrze. Jeśli jesteś ciekaw, jak poradzą sobie te mocne drożdże z taką dawką cukru, zapraszamy do obejrzenia filmu.

Chcesz sprawdzić, jak drożdże Puriferm fermentują w nastawie z glukozy? W takim razie obejrzyj filmy: Cukrówka na glukozie – 14% w 24 h. Przepis i test drożdży Puriferm oraz  Cukrówka na glukozie 100 l. Zapraszamy też na kolejne testy drożdży m.in. Puriferm Mockba, które powinny dać 21% alkoholu z 9 kg cukru.

 

Składniki na cukrówkę 19%:

  • 8 kg cukru
  • 25 l wody
  • drożdże Puriferm UK-48

 

Sprzęt do przygotowania cukrówki:

  • pojemnik fermentacyjny
  • mieszadło
  • garnek
  • cukromierz

 

Drożdże gorzelnicze Puriferm UK-48 to drożdże gotowe do zadania, zawierające witaminy, mikroelementy i odżywki przyspieszające fermentację. Nie musisz zatem dodawać osobnej pożywki, a drożdże nie wymagają sporządzania zaczynu. 

Przypominany również, że temperatura otoczenia ma ogromny wpływ na szybkość pracy drożdży. W ciepłym pomieszczeniu fermentacja przebiega krócej, z kolei w zbyt chłodnym – może potrwać o kilka dni lub tygodni dłużej. Dlatego wyniki naszego testu nie zawsze będą się pokrywały ze wskazaniami Twojego cukromierza.

 

Przygotowanie cukrówki z 8 kg cukru

W dużym garnku rozpuściliśmy 8 kg cukru w 25 l ciepłej wody i przelaliśmy powstały roztwór do pojemnika fermentacyjnego. Przygotowując nastaw przeznaczony do szybkiej fermentacji należy dokładnie wymieszać roztwór, gdyż kryształki cukru mogą utrudnić pracę drożdżom. Warto rozpuszczać cukier na raty, aby mieć pewność, że został całkowicie upłynniony.

Naszym kolejnym krokiem było dodanie drożdży i staranne wymieszanie nastawu. Na koniec luźno nałożyliśmy pokrywę na pojemnik fermentacyjny. Nie dociskaliśmy jej aby ułatwić ujście dwutlenkowi węgla wydzielającemu się podczas burzliwej fermentacji.

 

Fermentacja cukru na drożdżach Puriferm UK-48

Na filmie możesz zobaczyć postępy fermentacji rejestrowane w różnych odstępach czasu. Na początku intensywnie pracujące drożdże spowodowały pienienie się nastawu. Później głównymi objawami fermentacji było głośne „syczenie” oraz stopniowe zatapianie się cukromierza umieszczonego w pojemniku. Ostatecznie drożdże przerobiły 8 kg cukru po 11 dniach od nastawienia, czego dowodem był brak oznak fermentacji i wskazanie cukromierza poniżej 0°Blg.

Gotowa cukrówka przybrała białą barwę i mętną konsystencję, dlatego odstawiliśmy nastaw do wyklarowania.

Chcesz obejrzeć więcej testów drożdży i przepisów na domowe trunki? Bądź z nami na bieżąco i subskrybuj nasz kanał YouTube Malinowy Nos. Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

Drożdże gorzelnicze Puriferm UK-48

Drożdże gorzelnicze Puriferm UK-48

  • 7,49 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl