Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z Coca-Coli. Przepis. Eksperyment 1/3

28 lis 2016

Jak zrobić wino z Coca-Coli? Przepis

Cześć Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie zaskakujące wino z popularnego napoju gazowanego Coca-Coli. To propozycja w pełni eksperymentalna, nie wiedzieliśmy czy winko wyjdzie i jaki uzyska smak. Byliśmy bardzo ciekawi, czy drożdże poradzą sobie z cukrem, konserwantami zawartymi w napoju i jaki będzie skutek fermentacji. Jeśli i Ty masz ochotę na nastawienie tego niecodziennego wina, zapraszamy do zapoznania się naszym przepisem.

 

Składniki na 10 l wina z Coca-Coli:

 

Sprzęt do produkcji wina:

  • beczka szklana fermentacyjna, ew. balon na wino,
  • garnek,
  • mieszadło.

 

Czy wino z Coca-Coli będzie dobre?

Zapewne zastanawiasz się, czy warto nastawiać to winko skoro fermentacja stoi pod znakiem zapytania. Dlatego zrobiliśmy wcześniej mały test i zaszczepiliśmy niewielką porcję napoju drożdżami. Niestety, grzyby pracowały bardzo wolno i objawy fermentacji były ledwie zauważalne. Z pewnością należy wykluczyć problem niedożywienia drożdży, gdyż 1 l Coca-Coli zawiera 100 g cukru i dodatkowo dosłodziliśmy nasz mały nastaw. Zatem jeśli chcesz zrobić takie wino, musisz wziąć pod uwagę, że pojawią się problemy z fermentacją i być może nic z tego nie wyjdzie.

 

Przygotowanie nastawu z Coca-Coli

Sporządź nastaw nierozcieńczony wodą, tj. z wykorzystaniem wyłącznie Coca-Coli, cukru i drożdży. Potrzebujesz ok. 17g cukru na 1 l nastawu, aby uzyskać 1 % alkoholu, musisz jednak wziąć pod uwagę cukier zawarty w napoju (10 g/100ml), który po fermentacji powinien zapewnić 6 % alkoholu. My na początek wsypaliśmy 1 kg cukru, resztę dodamy w zależności od efektów pracy drożdży.

W pierwszym kroku podgrzej w garnku zawartość jednej butelki Coca-Coli. W ciepłym napoju rozpuść 1 kg cukru i mieszaj do rozpuszczenia, starając się nie zagotować płynu. Następnie wlej syrop do fermentatora i dodaj resztę Coca-Coli tak, aby w pojemniku pozostało trochę wolnego miejsca (ok. 9 l napoju + 1 kg cukru). W trakcie opróżniania kolejnych butelek intensywnie mieszaj nastaw, aby odgazować Coca-Colę. Na koniec dodaj drożdże przygotowując je według instrukcji z opakowania. My wybraliśmy drożdże aktywne Alcotec Aromatic Wine Complex, zawierające również witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Dzięki zastosowaniu tych wygodnych drożdży, możemy dodać je bezpośrednio do nastawu i nie musimy używać dodatkowej pożywki.

Po zadaniu drożdży starannie wymieszaj nastaw, zamknij pojemnik korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do fermentacji w ciepłym pomieszczeniu. Jeśli używasz beczki szklanej, musisz najpierw zakręcić pokrywę, nałożyć na otwór kapturek fermentacyjny i zalać wieczko wodą. W ten sposób powstanie układ zapewniający prawidłową wymianę gazową nastawu z otoczeniem.

Masz w sobie żyłkę eksperymentatora? W takim razie odsyłamy Cię do odcinka Wino z Pomidorów z Chilli i ziołami.  Możesz również spróbować z marchewką, burakami i zbożami, a nuż wyjdzie Ci znakomite wino o niepowtarzalnym smaku?

Jeśli ciekawią Cię dalsze losy tego winka, obejrzyj kolejną odsłonę naszego eksperymentu: Wino z Coca-Coli cz. 2/3. Inne wideo-poradniki czekają, dlatego zachęcamy do subskrypcji naszego Kanału YouTube, lajkowania i komentowania filmów. Inne przepisy w wersji tekstowej znajdziesz na stronie poradnika dla twórców alkoholi na naszej stronie.

 

Produkty, które mogą się przydać

5%

Pojemnik fermentacyjny fermentor biały 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor biały 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 24,99 zł
  • 23,74 zł

5%

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 26,99 zł
  • 25,64 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2021.

Realizacja: indemi.pl