Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Cukrówka 100l - 25kg cukru - nastaw, zacier, bimber - test drożdzy!

11 lis 2016

Jak zrobić cukrówkę 100L z 25kg cukru? Przepis i test drożdży Alcotec Mega Pack 100L

Witamy w kolejnej odsłonie naszego wideo-poradnika z przepisami na domowe trunki. Przygotowaliśmy dla Ciebie kolejny test drożdży gorzelniczych, tym razem z wykorzystaniem Alcotec Mega Pack do 100-litrowych nastawów zawierających 25 kg cukru. Poprzednio sprawdzaliśmy pracę drożdży Alcotec 24 Classic, teraz przedstawimy Ci rezultaty fermentacji z udziałem drożdży przeznaczonych do dużych nastawów i pracujących w czasie około 7 dni przy zachowaniu optymalnych warunków termicznych. W tym odcinku testowaliśmy również dwuskładnikowy preparat klarujący Alcotec Mega Klar na 100 l.

 

Składniki na nastaw cukrowy 100 l:

  • 25 kg cukru lub 28 kg glukozy,
  • woda do dopełnienia nastawu,           
  • drożdże Alcotec Mega Pack 100 l.

 

Sprzęt do produkcji cukrówki:

  • odpowiednio duży pojemnik fermentacyjny, np. beczka,
  • mieszadło,
  • cukromierz,
  • duży garnek,
  • ew. taboret gazowy.

 

Przygotowanie nastawu cukrowego

Najpierw podgrzaliśmy ok. 40 l wody używając do tego odpowiednio dużego garnka i taboretu gazowego. Wykorzystując mniejszy garnek i długie mieszadło, rozpuściliśmy część cukru w połowie wody i wlaliśmy roztwór do beczki przeznaczonej na fermentację. Tak samo postąpiliśmy z resztą cukru, a następnie dopełniliśmy fermentator do 100 l. Kolejnym krokiem było wsypanie zawartości paczki z drożdżami Alcotec Mega Pack i staranne wymieszanie całości. Na koniec przykryliśmy beczkę, nie dociskając wieka z uwagi na dwutlenek węgla towarzyszący procesowi powstawania alkoholu. Planując nastaw bardzo ważne jest wybranie odpowiedniego miejsca do przeprowadzenia fermentacji. Pamiętaj, że temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-30°C, w pomieszczeniu nie może być ani zbyt zimno, ani za gorąco. W niższej temperaturze drożdże wolniej pracują, dlatego zimą najlepiej przeprowadzić fermentację w ogrzewanym wnętrzu. Z drugiej strony jednak, nie wolno doprowadzić do przegrzania nastawu, gdyż wysoka temperatura może spowodować obumarcie drożdży.

 

Fermentacja z udziałem drożdży Alcotec Mega Pack i klarowanie cukrówki

Od momentu nastawienia obserwowaliśmy przebieg fermentacji, regularnie sprawdzając gęstość roztworu za pomocą cukromierza. Po 72 godzinach nastaw nadal pracował, jednak przyrząd wskazał pełne odfermentowanie, co oznacza, że w ciągu zaledwie 3 dni drożdże zdążyły przerobić całą partię cukru. Po 6 dniach nastaw przestał wydzielać dwutlenek węgla i fermentacja ustała całkowicie. Mogliśmy zatem przystąpić do dalszego etapu, czyli klarowania cukrówki.

Dla domowych gorzelników liczy się czas, dlatego zamiast czekać 2-3 tygodnie aż mętny nastaw zyska przejrzystą konsystencję, skorzystaliśmy z dwuskładnikowego preparatu klarującego Alcotec Mega Klar na 100l. Środek ten składa się z 2 saszetek oznaczonych literami A i B, których należy kolejno użyć w odstępie dwóch godzin. Przed przystąpieniem do klarowania zalecamy zlanie nastawu znad osadu, sami niestety musieliśmy z tego zrezygnować z powodu braku drugiego odpowiednio dużego pojemnika. Dodaliśmy saszetkę A do beczki i starannie wymieszaliśmy nastaw. Dwie godziny później dodaliśmy saszetkę B i po solidnym wymieszaniu odstawiliśmy nastaw na kilka dni do wyklarowania. Po 48 godzinach cukrówka zyskała przejrzystość i po dekantacji z pewnością bardzo szybko osiągnie pełną klarowność.

Test drożdży pokazał, że użyte przez nas drożdże Alcotec Mega Pack spełniają obietnice producenta i z łatwością odfermentują 25 kg cukru w dużym nastawie.

 

Zapraszamy do obejrzenia następnych odcinków wideo-poradnika o produkcji domowych trunków, w których przedstawimy kolejne drożdże gorzelnicze. Subskrybujcie nasz kanał YouTube, żeby nie przegapić żadnego odcinka! Zapraszamy też na fanpage Malinowy Nos na Facebooku.

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl