Rodzaje drożdży gorzelniczych

22 paź 2016

Osoby dopiero raczkujące w temacie wyrobu domowych destylatów, często zamiast dedykowanych drożdży gorzelniczych, sięgają po drożdże piekarnicze. Taki produkt jest tani, łatwo dostępny i pozwala uzyskać 12-14% alkoholu. Niestety, ekonomiczne podejście nie zawsze się opłaca i jest co najmniej kontrowersyjne. Nastaw przygotowany na takich drożdżach osiąga znacznie gorszą jakość, zawiera więcej fuzli i wolniej fermentuje.

Profesjonaliści polegają na odpowiednich odmianach gorzelniczych, które pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu, mogą zapewnić wysokie stężenie alkoholu (nawet 19-21%) i umożliwiają otrzymanie nastawu o przyzwoitej czystości. To najbardziej rozsądne rozwiązanie również gdy pracujesz na prowizorycznym sprzęcie, przez co produkt finalny w dużej mierze zależy od rezultatu fermentacji. Nie bez znaczenia jest fakt, że drożdże gorzelnicze stale są udoskonalane, oferują coraz lepsze osiągi i zaskakują dodatkowymi możliwościami. Dzięki temu masz szansę wyprodukować doskonałe destylaty wyśmienitych trunków takich jak wódka czysta i smakowa, śliwowica, calvados, rum czy whisky. Oczywiście wybór odpowiednich drożdży powinien być uzależniony od rodzaju nastawu, gdyż tylko wtedy możesz w pełni wykorzystać ich potencjał. Z pewnością warto też zwracać uwagę na specjalne właściwości, które pozwolą Ci wydobyć to co najlepsze z cukru, owoców lub zbóż.

 

Zobacz również nasze odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w temacie drożdży gorzelniczych. Znajdziesz tam wiele cennych informacji na temat przygotowania i stosowania drożdży!

 

Drożdże typu „pure”

Drożdże typu "pure" zapewniają czysty i delikatny w smaku alkohol, pozbawiony typowo bimbrowego, nieprzyjemnego aromatu. Warto po nie sięgnąć przy okazji fermentacji cukrówki i gdy dysponujesz prostym sprzętem do destylacji. Zwykle przerabiają 6 kg cukru na 14% alkoholu w 3-9 dni i można je łączyć w duże nastawy (nawet 500 l). Drożdże dbające o czystość nastawu to np. Alcotec 48 Turbo Pure, Alcotec Triple Still (zawierają węgiel aktywny), Alcotec Vodka Star.

 

Drożdże „turbo”

Drożdże turbo, jak sama nazwa wskazuje, do powolnych nie należą. To doskonały wybór, gdy chcesz przerobić duże ilości cukru w ciągu 1-5 dni. Są mocne, skuteczne i zapewniają dynamiczną fermentację nastawów zarówno cukrowych, jak i owocowych. Wśród nich wyróżniamy:

  • drożdże 24-godzinne („jednodniówki”) pozwalają na odfermentowanie 6 kg cukru (14% alkoholu) w czasie 1 doby, np. Puriferm UK-24
  • drożdże 48-godzinne przerobią 6 kg cukru w 2 dni, ale mogą również odfermentować większe ilości, np. 8 kg cukru w 5 dni dając wysokie stężenie alkoholu do 19%, np. Puriferm UK-48, Alcotec 48 Turbo Pure
  • drożdże „trzydniówki” zapewniają znakomite rezultaty już po 3 dniach, np. Puriferm UK-3 przerabiające 7 kg cukru na 17% alkoholu

Uwaga – nie wszystkie drożdże turbo można łączyć w większe nastawy, dlatego należy uważnie czytać opisy producenta.

 

Drożdże z pektoenzymami

Drożdże z pektoenzymami to najlepsze rozwiązanie dla nastawów owocowych, zwłaszcza ze składników o dużej zawartości pektyn, np. porzeczek, agrestu, śliwek, jabłek, pigwy czy cytrusów. Pektoenzym „rozbija” strukturę owocu, co zwiększa wydajność pozyskanego soku, a w dalszym etapie pozytywnie wpływa na barwę i klarowność nastawu. Tego typu drożdże mogą Ci się przyda, jeśli masz w planach śliwowicę, calvados, grappę, rakiję, brandy lub wódkę smakową. Zwykle w przepisach na nastawy owocowe zaleca się dodanie kilku ml Pektopolu, w tym przypadku masz 2 w 1 i możesz z tego zrezygnować. Pektoenzym znajdziesz w drożdżach Puriferm Fruit (18% alkoholu w max 6 dni) oraz Alcotec Fruit (do 16% w 4-6 dni).

 

Drożdże z glukoamylazą

Drożdże z glukoamylazą doskonałe do nastawów na melasie, ekstrakcie słodowym oraz zbożach i ziemniakach poddanych uprzednio działaniu upłynniającej alfa-amylazy. Enzym GA (glukoamylaza) to niezbędny dodatek umożliwiający konwersję cukrów złożonych (dekstryn powstających z hydrolizy skrobi), na cukry proste zdolne do fermentacji. Stosuje się go w produkcji rumu, burbona, whisky, wódek zbożowych (np. żytniówki) i innych alkoholi otrzymanych w wyniku destylacji zacieru na zbożach, ziemniakach lub melasie. Korzystając z drożdży z glukoamylazą, nie musisz osobno dodawać enzymu scukrzającego. Oczywiście warto sięgać po odmiany specjalnie przystosowane do rodzaju trunku, np. Alcotec Distillers Whisky (do nastawów na zbożach) lub Alcotec Rum (do nastawów na melasie).

 

Drożdże do restartu

Choć każdy domowy producent alkoholi wolałby nie mieć do czynienia z drożdżami do restartu, z pewnością warto mieć je w pogotowiu. Ratują sytuację, gdy w ogóle nie dojdzie do zafermentowania lub poprzednie drożdże przedwcześnie zakończą pracę, przerobiwszy jedynie niewielką część cukru. Wyróżniają się wysoką odpornością na alkohol, dzięki czemu można je dodać nawet wówczas, gdy stężenie alkoholu w zatrzymanym nastawie przekracza 7%. Drożdże przystosowane do wznowienia fermentacji to m.in. Alcotec Restart.

 

Drożdże o ekstremalnej mocy

Drożdże o ekstremalnej mocy to prawdziwi mocarze wśród drożdży gorzelniczych, dla których 14% alkoholu to zaledwie początek. Specjalnie wyhodowane odmiany pozwalają uzyskać wysokie stężenia w niewiarygodnie szybkim tempie, np. 21% w 6 dni! Przekraczając bariery niemożliwego, w sprzyjających okolicznościach odfermentują nastaw przygotowany nawet z 9 kg cukru lub 9.9 glukozy. Do tych wyjątkowo bezkompromisowych drożdży należą: Double Snake C48 Extreme, Alcotec Szturm Turbo oraz Puriferm Moskva.

 

Wszystkie rodzaje drożdży znajdziesz w naszym sklepie w kategorii Drożdże gorzelnicze. A jeszcze więcej cennych informacji znajdziesz w naszym dziale z artykułami dla producentów domowych alkoholi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl