Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Jak działa prasa do owoców? Czy każdy winiarz potrzebuje prasy?

02 paź 2016

Pozyskiwanie moszczu owocowego to czasochłonne zajęcie, zwłaszcza jeśli surowca jest dużo i nie należy do najłatwiejszych w obróbce. Niektórzy radzą sobie za pomocą maszynki do mielenia mięsa ze specjalną końcówką, inni korzystają z tradycyjnego urządzenia typu tutti-frutti. Dużą popularnością cieszy się małe AGD do otrzymywania soku – sokowirówki i sokowniki, które sprawdzą się również w sezonie na przetwory. Część winiarzy używa też siły własnych rąk, wyciskając owoce przy pomocy płótna, tetry i innych tkanin. Wydaje się więc, że spokojnie można obejść się bez profesjonalnej prasy do owoców, dość kosztownego urządzenia, które w dodatku zajmuje sporo miejsca. Mimo to, porządna prasa to marzenie większości domowych producentów wina. Nie tylko znacznie ułatwia i przyspiesza pracę, ale i pozwala wycisnąć cały potencjał z owoców. Za pomocą tego prostego w obsłudze urządzenia, otrzymasz znacznie więcej moszczu niż w przypadku innych metod, co poprawi wydajność Twojej produkcji. Ale czy rzeczywiście prasa będzie Ci potrzebna? Żeby odpowiedzieć na to pytanie warto bliżej przyjrzeć się standardowym modelom pras używanych w domowym winiarstwie.

 

Jeśli interesują Cię również inne metody zdobywania soku, zobacz nasz artykuł: Jak uzyskać moszcz z owoców? Znajdziesz tam również film, w którym prezentujemy jeden ze sposobów na przygotowanie moszczu z jablek.

 

Budowa i zasada działania prasy ramowej

Konstrukcja prasy ramowej składa się z kilku prostych elementów. Drewniany kosz osadzony jest w stalowej ramie podpartej trzema nóżkami. Za wyciskanie owoców odpowiada śruba dociskowa połączona z tłokiem. Dzięki odpowiedniej obróbce owoców, prasa koszowa nadaje się zarówno do owoców miękkich jak i twardych. Przed tłoczeniem, surowiec powinien zostać rozdrobniony i zmiękczony. Owoce miękkie (truskawki, wiśnie, maliny) należy lekko rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przykryć i pozostawić na 24 h w chłodnym pomieszczeniu. Jabłka, gruszki i inne owoce twarde trzeba pokroić i zalać gorącą wodą, następnie przykryć i ostawić do wystudzenia.

Owoce można też potraktować enzymem pektolitycznym, który rozluźnia strukturę owocu i pozwala na uzyskanie większej ilości soku. Owoce pestkowe (wiśnie, śliwki) powinny zostać wydrylowane, gdyż pestki mogą utrudnić tłoczenie i nadać winu zbyt gorzki posmak. W niektórych przypadkach warto przeprowadzić wstępną fermentację w miazdze. Zabieg ten zwiększa wydajność tłoczenia i pozwala otrzymać bardziej ekstraktywny moszcz. Ponadto później nastaw łatwiej fermentuje i szybciej osiąga pożądaną klarowność.

Przystępując do tłoczenia, złóż ramę z tłokiem tak, aby uzyskać łatwy dostęp do kosza. Następnie podstaw czyste i zdezynfekowane naczynie pod wylewkę w dolnej części prasy. Potem musisz włożyć do kosza worek filtracyjny (zwykle dołączony do zestawu) i naciągnąć jego brzegi na drewniane klepki. Worek napełnij wcześniej przygotowanymi owocami. Na koniec złóż ramę do pozycji pionowej i zacznij wyciskanie soku. Skręcanie powinno odbywać się powoli i stopniowo. Kręć śrubą i dociskaj tłok dopóki nie zobaczysz wypływającego soku. W tym momencie przestań tłoczyć i czekaj. Gdy wypłynie resztka soku, znów dokręć śrubę, by zwiększyć nacisk tłoka na owoce. Czynność powtarzaj dopóki nie wyciśniesz miazgi do ostatniej kropli.

Jeśli mimo solidnego skręcania, sok w ogóle nie płynie, należy wyjąć owoce i sprawdzić, czy zostały dobrze rozdrobnione i zmiękczone. Może się też zdarzyć, że w trakcie tłoczenia worek zostanie zatkany – wtedy trzeba go wyjąć, wymieszać i ugnieść ręcznie miazgę, po czym włożyć worek z powrotem.

Aby prasa koszowa służyła Ci długo i niezawodnie, niezbędna jest właściwa konserwacja. Elementy drewniane można przemyć roztworem pirosiarczynu sodu lub potasu i wytrzeć do sucha. Worki filtracyjne najlepiej wyprać, wysuszyć i przechowywać w miejscu wolnym od kurzu. Malowane części ramy należy wycierać do sucha czystą ścierką, a połączenia śruby z nakrętką i tłokiem smarować olejem jadalnym przed każdym użyciem. Prasa powinna być przechowywana w suchym i przewiewnym pomieszczeniu.

 

Prasa ramowa przyda Ci się jeśli:

  • produkujesz duże ilości wina owocowego, soku lub nalewek (choć na rynku są też dostępne niewielkie prasy o pojemności 6 l),
  • masz trudności z pozyskaniem soku za pomocą innych metod,
  • chcesz wycisnąć owoce do ostatniej kropli w krótkim czasie,
  • oczekujesz wysokiej wydajności tłoczenia,
  • masz miejsce na przechowywanie prasy.

 

Inne popularne prasy stosowane w domowym winiarstwie

 

Prasa koszowa na pokrętło

Prasa koszowa na pokrętło, podobnie jak prasa ramowa, wyposażona jest w drewniany kosz (najczęściej bukowe klepki), podstawę z nóżkami i śrubę z tłokiem. Jednak jej użytkowanie jest mniej wygodne, gdyż dokręcanie odbywa się za pomocą wyjmowanego metalowego pręta. Niektórym użytkownikom może przeszkadzać fakt, że jest mniej stabilna (nie posiada metalowej ramy) i wymaga przytwierdzenia do podłoża. Natomiast jest tańsza i zajmuje mniej miejsca niż prasa z ramą. Warte uwagi są zwłaszcza modele z mechanizmem zapadkowym (tłoczenie odbywa się w kierunku przód-tył) i z rozpinanym koszem, który ułatwia wyjęcie miazgi.

 

Prasy mini

To prasy niezbyt okazałe (1.2 – 4.3 l), idealne do niewielkiej produkcji win, soków i nalewek. Składają się z metalowej ramy z podstawą, dwóch koszy ze stali nierdzewnej (wsadowego z otworami i zewnętrznej osłony) oraz śruby z tłokiem. Podobnie jak w przypadku tradycyjnej prasy, owoce poddane tłoczeniu powinny być rozdrobnione i rozmiękczone, np. za pomocą enzymu pektolitycznego. To dobre rozwiązanie dla osób o ograniczonych możliwościach lokalowych i takich, które szukają efektywnego sposobu na odciśnięcie owoców macerowanych w nalewce. Prasy mini znajdą również zastosowanie w wyciskaniu soku z warzyw i w domowym wyrobie serów.

 

Opisane urządzenia znajdziesz w naszym sklepie w kategorii Prasy. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat produkcji wina lub innych trunków, zobacz nasze filmy poradnikowe dla domowych wytwórców alkoholi. Serdecznie zachęcamy do subskrybcji kanału YouTube i lajkowania fanpage'a Malinowy Nos na Facebooku!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Prasa do owoców F 12

Prasa do owoców F 12

  • 159,69 zł
Prasa do owoców F 14

Prasa do owoców F 14

  • 194,93 zł
Prasa do owoców F 20

Prasa do owoców F 20

  • 388,36 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl