Rybka z rusztu czy soczysta karkówka? Akcesoria gwarantujące udane grillowanie

05 sie 2016

Tradycja biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie przywędrowała do nas z południowo-wschodnich stanów USA. Jednak popularny amerykański termin „barbecue” nie jest tożsamy z naszym swojskim grillowaniem. Barbecue miało swe początki na Karaibach i dziś tym mianem określa się potrawy wędzone dymem o temperaturze ok. 100°C , co nierzadko przeciąga się długie godziny. Tymczasem temperatura przy ruszcie grilla jest znacznie wyższa i może osiągnąć nawet 300°C. Podczas grillowania potrawy przypiekają się pod wpływem gorącego żaru pochodzącego z przepalonego węgla drzewnego, choć niecierpliwym zdarza się kłaść mięso bezpośrednio nad ogniem. Grillowanie przebiega zatem szybciej i jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią godzinami czekać na pyszne jedzenie. Metoda ta tak bardzo zakorzeniła się w naszej społeczności, że dziś grillują prawie wszyscy. Grill jest jednym z głównych tematów stron kulinarnych, portali i for internetowych, blogów i programów telewizyjnych. Efekty grillomanii sprzyjają naszemu podniebieniu – Polacy pieką coraz lepiej, zdrowiej i różnorodnie. A przy tym spędzają czas na świeżym powietrzu, doskonale bawiąc się w gronie bliskich i przyjaciół. Aby jednak spotkanie przy grillu okazało się nad wyraz udane i Twoi goście domagali się rychłej powtórki z rozrywki, warto odpowiednio się do niego przygotować za pomocą kilku ciekawych akcesoriów.

 

Jeśli lubisz przysmaki przygotowane w domu, prawdopodobnie zainteresuje Cię także nasz film z przepisem na schab wędzony z morelą i orzechami.

 

Sprzęt przydatny podczas grillowania:

 

Ruszty i patelnie do grillowania

Ruszy i ptalenie pozwalają na bezpieczne umieszczenie żywności na grillu i bezproblemowe zdjęcie gotowej potrawy. Ruszty idealnie nadają się do pieczenia szaszłyków i delikatnych ryb. Patelnie posiadają liczne otworki do ociekania tłuszczu i ułatwiają przyrządzenie soczystych steków i kotletów. Bardzo przydatne są też aluminiowe tacki z dziurkami, na których można ułożyć bardzo małe cząstki warzyw lub mięs, aby nie wpadały pod ruszt. W sklepach dostępne są też całkowicie szczelne tacki zapobiegające kapaniu tłuszczu do paleniska, przez co przygotowane potrawy są zdrowsze.

 

Sztućce do grilla

Sztućce do grilla, czyli łopatki, szczypce i długie widelce są niezbędne podczas przewracania potraw na drugą stronę i zdejmowania ich z rusztu. Dzięki nim unikniesz poparzenia, a produkty równomiernie się przypieką.

 

Miech

Miech znacznie ułatwia rozpalanie ognia i utrzymanie paleniska, zwłaszcza w bezwietrzny dzień lub gdy nie używasz żadnej rozpałki.

 

Nakłuwacz do mięsa

Nakłuwacz to niewielki przyrząd z ostrymi szpilkami, za pomocą którego pieczone mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Nakłuwanie mięs przed grillowaniem skraca czas obróbki termicznej nawet o połowę, pozwala na lepsze wchłonięcie marynaty i przypraw, a ponadto zmiękcza strukturę mięsa.

 

Termometr do mięs

Termometr do mięs jest bardzo przydatny podczas przyrządzania dużych kawałków karkówki, steków i żeberek. Mierząc temperaturę wewnątrz mięsa, łatwo ocenisz, czy potrawa jest gotowa czy wymaga dłuższego pieczenia.

 

Przyprawniki

Aromatyczne przyprawy jak pieprz, papryka, czosnek granulowany, chilli, kumin i majeranek, doskonale podkreślają smak grillowanych potraw, o ile nie przedobrzysz z ich ilością. Dlatego zamiast sypać przyprawy prosto z opakowania, lepiej dozować je za pomocą poręcznych przyprawników z regulacją otworów.

 

Słoik z kranikiem

Czekając aż potrawy nabiorą rumieńców, trzeba umilić sobie czas orzeźwiającymi napojami. Gdy gościsz więcej osób, możesz skorzystać z wygodnego słoja z kranikiem, np. popularnej marki Kilner. Słój ma dużą pojemność, hermetycznie zamykaną szklaną pokrywę i praktyczny kranik. Do napoju nie wleci żaden owad, a goście uzupełnią swoje szklanki bez konieczności zdejmowania pokrywy. To świetny sposób na podanie soku, wody smakowej, lemoniady lub w wersji dla dorosłych – sangrii z dodatkiem wina i rumu.

 

Kubki / słoiki / butelki z wieczkiem i rurką

Zwykłe szklanki nie sprawdzają się podczas biesiadowania pod chmurką. Owady zwabione słodkim napojem, niewygodne przemieszczanie się z pełną szklanką, przypadkowe rozlanie – tego wszystkiego możesz uniknąć właśnie dzięki szklanym pojemnikom wyposażonym w pokrywkę i słomkę. To świetny gadżet w stylu retro, który może mieć kształt kubka, słoika lub butelki. Na korzyść tego typu produktów przemawia przede wszystkim duża wygoda i higieniczność, a dodatkowo sympatyczne wzornictwo i modny design.

 

Plastikowe pojemniki na żywność

Nietłukące, szczelnie zamykane pojemniki na żywność znajdą zastosowanie, gdy zechcesz urozmaicić grillowe menu o sałatki, sosy i pieczywo. Pokrywa ochroni zawartość przed owadami, a pojemnik zapewni higieniczne przechowanie żywności.

 

Zrębki do wędzarni/grilla

Naturalne drewniane zrębki dodane do paleniska pozwolą Ci uzyskać niepowtarzalny smak i aromat pieczonych mięs lub ryb. Mają zdolność do silnego aromatyzowania potraw, dlatego stosuj je ściśle według zaleceń producenta.

 

A co oprócz grilla?

Jeśli znudziły Ci się kiełbaski z grilla i ryba z rusztu, możesz zaskoczyć gości swojskimi wędlinami przyrządzonymi w przenośnej wędzarni turystycznej. Natomiast zwolennicy potraw jednogarnkowych i dań kuchni węgierskiej, mogą zaopatrzyć się w żeliwny kociołek. To duży garnek z pokrywą, zawieszany lub stawiany bezpośrednio nad ogniem. Oprócz pysznych „prażonek” (duszonek) zyskujesz więc przyjemność biesiadowania przy tradycyjnym ognisku zapewniającym niepowtarzalny klimat.

 

Wszystkie niezbędne akcesoria do grillowania, wędzenia i nie tylko znajdziesz w naszym sklepie, w kategorii Przetwórstwo. A jeśli interesuje Cię również wyrób nalewek, win, destylatów lub browarów, sprawdź nasz blog dla twórców domowych alkoholi. Ponadto zapraszamy na fanpage Malinowy Nos na Facebooku i na nasz kanał YouTube. Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl