Nalewka wiśniowa - przepis

19 cze 2016

Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Wiśniówka, czyli nalewka z wiśni, to klasyk wśród domowych nalewek, a jednocześnie bardzo lubiany trunek. Podobnie jak cytrynówka, doczekała się wielu rozmaitych wariantów. Możemy przygotować nalewkę na samych wiśniach, z dodatkiem aromatycznych przypraw, z innymi owocami, wersję wytrawną lub likierową, a i tak nie wyczerpiemy wszystkich pomysłów. Wiśnie to doskonały materiał nie tylko na nalewki, ale i na domowe wino. Są smaczne i soczyste, zachęcają intensywnie czerwoną barwą i wyrazistym zapachem. Poza tym, wiśnie to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów.

 

Wiśniówka – przepis podstawowy:

  • 1,5 kg wiśni,
  • 500 g szklanki cukru,
  • 500 ml spirytusu,
  • 200 ml wody.

 

Wiśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do słoja. Spirytus mieszamy z wodą, po czym zalewamy owoce. Zakręcamy słój i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na ok. 1,5 miesiąca. Regularnie potrząsamy słojem dla lepszej ekstrakcji wiśni.

Po tym czasie zlewamy i filtrujemy nalew, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni, pamiętając o regularnym potrząsaniu słojem.

Gdy cukier się rozpuści, zlewamy syrop i łączymy z nalewem. Odstawiamy na miesiąc do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie zlewamy nalewkę, filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Wiśniówkę możemy pić już po kilku tygodniach, choć najlepsza jest po upływie roku.

 

Wiśniówka korzenna - przepis:

  • 2 kg wiśni,
  • 10 goździków,
  • pół laski wanilii,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 10 ziaren kardamonu,
  • 500 g cukru,
  • 1 l spirytusu 70% (można wymieszać 0,5 l wódki i 0,5 spirytusu).

 

Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wsypujemy do dużego słoja, dodajemy przyprawy i cukier. Zalewamy alkoholem i mieszamy. Zakręcamy słój, odstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia na pół roku. Co kilka dni potrząsamy słojem dla lepszej maceracji składników.

Po 6 miesiącach zlewamy nalew, filtrujemy i rozlewamy do butelek.

 

Wiśniówka z miętą:

  • 1 kg wiśni,
  • 3 gałązki mięty,
  • 200 g cukru,
  • 1 l spirytusu 70% (lub 500ml spirytusu 96% i 500 ml wódki 45%).

 

Owoce myjemy i drylujemy, wrzucamy do słoja. Dodajemy gałązki mięty, zalewamy spirytusem (lub wódką i spirytusem). Zakręcamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego pomieszczenia.

Po tym czasie zlewamy i filtrujemy nalew. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. tydzień, co jakiś czas potrząsając słojem.

Zlewamy uzyskany syrop, łączymy z nalewem i filtrujemy przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlewamy do butelek, odstawiamy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia na minimum 3 miesiące.

 

Proponujemy również pyszny przepis na nalewkę truskawkową. Więcej ciekawych receptur znajdziesz w naszym dziale z artykułami o wytwórstwie domowych alkoholi. Zapraszamy też na kanał Malinowy Nos w serwisie YouTube!

 

Produkty, które mogą się przydać

Wiadro okrągłe 17,5 L + rączka plastikowa pasek

Wiadro okrągłe 17,5 L + rączka plastikowa pasek

  • 11,99 zł
Wiadro okrągłe 25 L + rączka metalowa z tulejką

Wiadro okrągłe 25 L + rączka metalowa z tulejką

  • 15,42 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl