Nalewka porzeczkowa (smorodinówka) - przepis

19 cze 2016

Jak zrobić nalewkę smorodinówkę?

Czarna porzeczka słynie ze swych dobroczynnych właściwości. Już 100 g tych niepozornych owoców pokrywa niemal 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Porzeczki to także źródło antocyjanów o właściwościach antybakteryjnych, rutyny wspomagającej wchłanianie witaminy C i uszczelniającej naczynia krwionośne oraz kwercetyny o działaniu moczopędnym i antyalergicznym. To właśnie dzięki swojemu leczniczemu zastosowaniu, czarna porzeczka stała się głównym bohaterem tej nalewki. Smorodinówka wywodzi się bowiem z Kresów Wchodnich, gdzie ze smacznym skutkiem utrwalano korzystne właściwości porzeczek za pomocą alkoholu. Niemniej, warto zrobić tę nalewkę nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale i wyrazisty, orzeźwiający smak.

 

Nalewka porzeczkowa – przepis podstawowy:

  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 1 l spirytusu 70 %,
  • 500 g cukru.

 

Owoce czarnej porzeczki pozbawiamy ogonków i szypułek. Następnie wrzucamy je do słoja, zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc do ciepłego pomieszczenia.

Zlewamy nalew, a porzeczki zasypujemy cukrem. Odstawiamy owoce na ok. 1 tydzień, aż do uzyskania syropu. Od czasu do czasu mieszamy słojem, żeby cukier szybciej się rozpuścił.

Odsączamy syrop i łączymy z nalewem. Mieszamy, filtrujemy i rozlewamy nalewkę do butelek. Smorodinówkę warto spożywać po półrocznym leżakowaniu. Smakuje jeszcze lepiej, jeśli wymieszamy ją z listkówką na liściach czarnej porzeczki.

 

Smorodinówka z przyprawami i miodem:

  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 250 g cukru,
  • łyżka miodu, najlepiej wielokwiatowego,
  • przyprawy: laska wanilii, 1 cm kory cynamonu, 2-3 goździki.

 

Z umytych, wysuszonych owoców usuwamy szypułki i ogonki. Wrzucamy porzeczkę do słoja, lekko rozgniatamy. Dorzucamy przyprawy, zalewamy całość wódką i spirytusem. Zakręcony słój odstawiamy do ciepłego, nasłonecznionego pomieszczenia. Maceracja powinna trwać 2 miesiące, w tym czasie co 3 dni potrząsamy słojem dla lepszej ekstrakcji składników.

Po dwóch miesiącach zlewamy nalew, a do owoców dodajemy cukier i miód. Odstawiamy na tydzień, regularnie potrząsając słojem, by cukier lepiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlewamy i łączymy z nalewem. Całość filtrujemy i butelkujemy. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.

 

Zobacz też smaczny przepis na nalewkę wiśniową i sprawdź nasze filmy poradnikowe dla domowych producentów win. Zapraszamy również do lektury naszego bloga i działu z artykułami!

 

Produkty, które mogą się przydać

Wiadro okrągłe 5 L + rączka plastikowa pasek

Wiadro okrągłe 5 L + rączka plastikowa pasek

  • 3,50 zł
Wiadro okrągłe 10 L + rączka plastikowa pasek

Wiadro okrągłe 10 L + rączka plastikowa pasek

  • 7,00 zł
Wiadro okrągłe 15 L + metalowa rączka okrągła

Wiadro okrągłe 15 L + metalowa rączka okrągła

  • 10,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl