Wino jabłkowe cz.1

26 wrz 2014

Witaj! W tym filmiku dowiesz się, jak wykonać domowe wino jabłkowe. To jeden z najpopularniejszych trunków wśród polskich winiarzy. Wino z jabłek jest smaczne, ma piękny owocowy aromat i jest stosunkowo łatwe do przygotowania. Napój możesz wykonać zarówno z jabłek kupionych w sklepie, jak i zebranych we własnym sadzie. Ważne, by surowiec był dość dobrej jakości.

Poniżej przedstawiamy proporcje do wykonania nastawu 54 l. oraz 20 l. Jeśli posiadasz naczynie o innej pojemności, dobierz proporcjonalną ilość składników.

 

Składniki na wino jabłkowe 54 l. (ok. 15%):

  • 54 kg. jabłek (ok. 27 l. soku),
  • 13 kg. cukru,
  • 17 l. wody,
  • pożywka Activit 15 g.,
  • drożdże Bayanus G995 10 g.

 

Składniki na wino jabłkowe 20 l. (ok 15%):

  • 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),
  • 5 kg. cukru,
  • 6 l. wody,
  • pożywka Activit 5 g.,
  • drożdże Bayanus G995 5 g.

 

Potrzebne sprzęty:

  • balon o wybranej pojemności,
  • korek z rurka fermentacyjną,
  • lejek,
  • pojemny garnek.

 

Przepis na wino jabłkowe 54 l. oraz 20 l. (ok. 15%):

Do balonu 54 l. wlej 27 l. soku z jabłek. W przypadku korzystania z balona 20 l. wlej 10 l. soku. Jeśli nie wiesz jak uzyskać sok, sprawdź w naszym filmie na temat pozyskiwania soku z jabłek. Pamiętaj, by przed napełnieniem balona dobrze wyczyścić naczynie przy użyciu ciepłej wody, a najlepiej zdezynfekować pirosiarczynem potasu. Do przelewania warto wykorzystać dostosowany lejek, który stabilnie „siedzi” w balonie i znacznie ułatwia zadanie. Niezależnie od wielkości przygotowywanego nastawu, balon powinien być napełniony mniej więcej w połowie. Sok nie musi mieć doskonałej klarowności. Osadu pozbędziesz się na kolejnych etapach produkcji.

Do soku dodaj pożywkę Activit 15 g. w przypadku nastawu 54 l., natomiast 5 g. dla nastawu 20 l. Zamieszaj zawartość balona. Dzięki pożywce drożdże będą efektywniej pracować.

A jak przygotować same drożdże? Jeśli posiadasz drożdże aktywne, wystarczy dodać zawartość paczki do ciepłej wody z cukrem. Szklankę napełnij w połowie wodą o temperaturze około 30° C. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru i dobrze rozmieszaj roztwór. Wsyp drożdże i ponownie zamieszaj zawartość szklanki. Odstaw mieszankę na pół godziny, by drożdże mogły się namnożyć. Jeśli posiadasz drożdże pasywne, powinieneś najpierw przygotować tzw. matkę drożdżową, co zwykle zajmuje około 3-6 dni. Dokładniejsze informacje, jak przygotować matkę drożdżową znajdziesz w artykułach na naszej stronie. Odpowiednia instrukcja powinna być również dołączona do opakowania.

Kiedy drożdże się namnażają, możesz przygotować syrop cukrowy, czyli roztwór wody i cukru. Jeśli przygotowujesz nastaw 54 l., do garnka nalej 10 l. wody i dodaj 7 kg. Dla nastawu 20 l. przygotuj syrop z 4 l. wody i 3 kg. cukru. Garnek podgrzewaj i mieszaj zawartość, by cukier się rozpuścił. Syrop nie musi mieć wysokiej temperatury. Podgrzewanie ma jedynie ułatwić rozpuszczanie. Nie należy też dodawać ciepłego roztworu do nastawu. W ten sposób możesz zabić drożdże. Gdy syrop będzie już chłodny, dodaj go do balona. Tu znów niezastąpiony okaże się szeroki lejek.

W następnej kolejności dodaj namnożone drożdże. Opróżnioną szklankę wypłucz niewielką ilością wody i dolej resztkę drożdży do nastawu.

To już wszystkie składniki na tym etapie produkcji. Wino może zacząć pracować. Porządnie zamieszaj balonem i zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon w ciepłe miejsce, by fermentacja była skuteczniejsza. Proces powinien ruszyć w ciągu maksymalnie kilkunastu godzin. Powinieneś zauważyć bulgotanie nastawu.

Balon możesz zostawić na 1-2 tygodni. Co robić po tym czasie? Dowiedz się z filmu Wino jabłkowe cz. 2

 

Gorąco zachęcamy do subkrybcji naszego kanału YouTube i polubienia fanpage'a na Facebooku!

Produkty, które mogą się przydać

Pirosiarczyn potasu

Pirosiarczyn potasu

  • 1,69 zł
Korek stożkowy fi 55

Korek stożkowy fi 55

  • 2,99 zł
Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 5,56 zł
Balon w koszu 5 L

Balon w koszu 5 L

  • 24,99 zł
Balon w koszu 10 L

Balon w koszu 10 L

  • 48,71 zł
Balon w koszu 15 L

Balon w koszu 15 L

  • 57,08 zł
Balon w koszu 20 L

Balon w koszu 20 L

  • 73,32 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl