Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przed butelkowaniem – stabilizacja wina i refermentacja piwa

08 mar 2016

Rozlew, czyli butelkowanie alkoholu to ostatnia czynność jaką wytwórcy domowych trunków muszą wykonać przed odstawieniem butelek do piwnicy. Zwykle oczekują na ten moment z niecierpliwością i zawczasu przygotowują pojemniki, zatyczki i akcesoria ułatwiające rozlew. Tymczasem najważniejsze jest rozpoznanie, czy trunek jest naprawdę gotów do butelkowania. Konsekwencje zbyt wczesnego lub nieprawidłowego rozlewu bywają zgubne tak dla alkoholu, jak i wytwórcy. Mętne i nagazowane wino, pleśń osadzająca się na ściankach butelek czy niebezpieczne „granaty” – to nie mity, lecz całkiem realne skutki traktowania tego etapu po macoszemu. Jak zatem uniknąć niemiłych niespodzianek niweczących wielomiesięczny wysiłek włożony w produkcję domowego alkoholu?

 

Zobacz również nasz artykuł o korkownicach, kasplownicach i zaciskarkach do szybkiego zamykania butelek.

 

Co robić, by Twoje wino było stabilne i klarowne?

Jeśli oglądasz nasz wideo-poradnik, zapewne niejednokrotnie słyszałeś, że przestrzegamy przed zbyt pochopnym rozlewem wina. Ten szlachetny trunek wymaga cierpliwości i nie powinien opuszczać balona zbyt wcześnie. Czasami lepiej zrezygnować z nowego nastawu niż zepsuć prawie gotowe wino. Zanim rozlejesz je do butelek, upewnij się, że jest stabilne biologicznie i fizycznie. Stabilność fizyczną rozpoznasz po:

  • klarownej konsystencji, bez unoszących się zmętnień czy zawiesiny,
  • braku osadu z drożdży na dnie balona (zwykle wystarczają 3-4 dekantacje),
  • braku oznak wytrącającego się gazu (bulgotanie w rurce fermentacyjnej),
  • BLG utrzymującym się przed dłuższy czas na tym samym poziomie.

Wino stabilne pod względem biologicznym jest zabezpieczone przed działaniem szkodliwych drobnoustrojów za pomocą odpowiedniego stężenia alkoholu i środków stabilizujących. Najczęściej wykorzystywanym środkiem do stabilizacji win młodych i gotowych jest pirosiarczyn potasu. To środek ochronny, zapobiegający rozwojowi bakterii, pleśni i dzikich drożdży. Często stosowany jest także w roli stopera fermentacji, gdy zachodzi potrzeba zahamowania pracy drożdży.  Dawkowanie pirosiarczynu potasu jest następujące:

  • młode wino: 1g / 3-5 litrów nastawu,
  • zatrzymanie fermentacji, ochrona przed chorobami gotowego wina: 1g /10 l wina.

Trzeba pamiętać, że w zależności od użytych składników, wina domowe klarują się od 3 do 12 miesięcy. Jednak czasami mimo starannego i częstego zlewania znad osadu oraz wykorzystania wszelkich pokładów cierpliwości, wino pozostaje nieprzyjemnie mętne. Wtedy możesz wykorzystać środki klarujące, m.in.:

  • bentonit, żelatynę, ziemię okrzemkową (osady białkowe),
  • białko jaja kurzego, karuk (klej z żołądka ryby), węgiel aktywny, kazeina (osady garbnikowe),
  • preparaty specjalistyczne, np. Turbo Klar, Big Klar, Extra Klar, Klarowin, Zol Klar.

Stosując te środki trzeba mieć na uwadze, że niektóre z nich mogą powodować wytrącanie się  barwnika. Przykładowo, bentonit o dość agresywnym działaniu używany jest głównie do win białych i różowych. W przypadku win czerwonych, warto zastąpić go łagodniejszą ziemią okrzemkową i żelatyną.

 

Wybuchające butelki. Jak zapobiegać?

Jeśli warzysz piwo, zapewne nieraz słyszałeś anegdoty o wybuchających butelkach. Ba, być może sam miałeś do czynienia z tym potencjalnym zagrożeniem. Wśród domowych piwowarów krąży wiele opowieści o tym, jak odłamki wybuchającego szkła zniszczyły ściany mieszkania, spowodowały koszmarny bałagan, a nawet doprowadziły do poważnych skaleczeń. Mimo coraz większej świadomości i wiedzy, takie sytuacje wcale nie odchodzą do lamusa. Co może je wywołać? Najczęstsze powody to:

  • zbyt duża ilość surowca użytego do refermentacji,
  • butelkowanie niedofermentowanego piwa,
  • dodanie do butelkowanego piwa drożdży głębiej fermentujących od tych, które zostały wykorzystane do fermentacji burzliwej,
  • stare, porysowane butelki z mikroskopijnymi pęknięciami.

Jeśli podejrzewasz, że Twoje piwo może wyrządzić szkody w mieniu i uszczerbek na zdrowiu, nakryj butelki kocem lub skrzynką, by zminimalizować zagrożenie. Możesz też „rozbroić” butelkę, odchylając lekko kapsel, by upuścić wzbierający gaz. Gdy usłyszysz charakterystyczny syk, z powrotem nałóż kapsel za pomocą kapslownicy. Dla większego bezpieczeństwa, piwa mocno nagazowane (np. typu pils), schładzaj przed podaniem. Jednak zdecydowanie najlepszym wyjściem jest solidne przygotowanie się do prawidłowego butelkowania i refermentacji:

  1. Skorzystaj z dostępnego w Internecie kalkulatora obliczającego ilość surowca potrzebną do refermentacji odpowiednią do danego rodzaju piwa.
  2. Pamiętaj, że lepiej, by Twoje piwo było mniej nasycone CO2 niż przegazowane, więc w razie wątpliwości używaj mniejszej ilości surowca do refermentacji.
  3. Pośpiech z butelkowaniem jest niewskazany, szczególnie, jeśli robisz mocne, długo leżakujące piwo.
  4. Używaj mocnych, nieuszkodzonych butelek przeznaczonych do napojów gazowanych.
  5. Zabutelkowane piwo przechowuj w zamkniętej szafie lub skrzynkach.
  6. Piwo gotowe do butelkowania musi mieć stabilny poziom BLG (taki sam przez kilka dni pod rząd).
  7. Zamiast sypać cukier (lub inny surowiec) bezpośrednio do butelek, zrób syrop cukrowy, wlej go do pojemnika fermentacyjnego z kranikiem, a następnie ostrożnie zlej do niego piwo. Na koniec delikatnie wymieszaj i przystąp do butelkowania. Do rozlewu używaj wężyka z zaworkiem grawitacyjnym, który zapobiegnie natlenieniu piwa.

Twoje wino jest stabilne i klarowne, ale nie chcesz tracić czasu na mycie i dezynfekcję butelek, rozlew i korkowanie? W takim razie użyj szklanych dam i galonów o pojemności kilku litrów. Dzięki nim błyskawicznie opróżnisz balon i nie musisz zawracać sobie głowy korkowaniem. Piwo możesz też przechowywać w stylowym antałku z kranikiem i bezpośrednio z niego napełniać szklanki.

 

Wszystkie wymienione produkty znajdziesz w naszym sklepie dla producentów domowych alkoholi. Zapraszamy też do lektury pozostałych artykułów na naszym blogu oraz do oglądania naszego poradnika dla twórców win na YouTube. Znajdziesz nas także na Facebooku - będziemy wdzięczni za wszystkie lajki!

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl