Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wędzony schab z morelą i orzechami

21 lut 2016

Jak zrobić schab wędzony z morelą i orzechami? Przepis

Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika pokażemy Ci jak przygotować domową wędlinę. Pyszny, wędzony schab z morelą i orzechami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa. To także oryginalny jadalny prezent, którym możesz uraczyć najbliższych podczas świąt. Warto przyrządzać go także na co dzień, zastępując domowym wyrobem sklepową wędlinę.

 

Zobacz również nasz prosty przepis na nalewkę wiśniową. Możesz ją postawić na stole podczas świąt lub domowej imprezy.

 

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 6 sztuk moreli suszonych
  • 50 g orzechów włoskich

 

Do sosu:

  • 3 łyżeczki oleju z ostropestu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • majeranek

 

Sprzęt:

  • wędzarnia turystyczna
  • denaturat
  • drewniane wiórki
  • nóż
  • nić wędliniarska

 

Zacznij od poszatkowania orzechów włoskich. Suszone morele pokrój w niewielką kostkę. Teraz przygotuj marynatę do mięsa: wymieszaj majeranek, czosnek i papryki, następnie dodaj 2-3 łyżki oleju z ostropestu. W kolejnym kroku rozetnij kawałek schabu tak, aby otrzymać jeden podłużny płat. Pokryj mięso marynatą, posyp rozdrobnionymi orzechami i kawałkami moreli. Tak doprawiony schab zroluj, a następnie obwiąż nicią wędliniarską lub innym sznurkiem.

Teraz przygotuj wędzarnię turystyczną, dzięki której w domowych warunkach przygotujesz naturalną wędlinę. Taki sprzęt to świetna alternatywa, gdy nie możesz sobie pozwolić na ogrodową wędzarnię lub mieszkasz w bloku. Wędzarnia turystyczna, jak sama nazwa wskazuje, to również godny następca grilla na biwaku czy podczas wędkowania.

Jak z niej korzystać? To bardzo proste – zdejmij metalową część  wędzarni z pokrywą i rusztem, tak aby mieć dostęp do palników. Na dno brytfanki wysyp drewniane wiórki (ok. 1 szklanka). Załóż ruszt i ociekacz, włóż mięso i zamknij brytfankę pokrywą. Do odkrytych palników wlej denaturat. Ustaw moc palników, tak aby wędzarnia podtrzymywała temperaturę 80-85 stopni (my daliśmy max z powodu niskiej temperatury). Zapal palniki, a następnie nakryj je główną częścią, w której znajduje się przygotowany schab. W razie mocnego wiatru, osłoń wędzarnię, żeby utrzymać płomień. Teraz ogień z palników będzie ogrzewał dno wędzarki, a tym samym uwędzi wiórki i mięso. Po upływie ok. 1,5 godziny zgaś palniki, nakryj je pokrywą i pozwól, by schab dochodził przez 0,5 godziny w zamkniętej brytfance. Teraz możesz już spróbować swojego domowego, soczystego schabu przyrządzonego bez sztucznych dodatków. Smacznego!

 

Chcesz przygotować własną wędlinę według tego lub innych przepisów? Pomoże Ci w tym poręczna wędzarnia turystyczna, którą możesz kupić w naszych sklepach stacjonarnych (Jasło, ul. Lwowska 4, Kraków ul. Łokietka 48) oraz sklepie internetowym.

Zapraszamy też do obejrzenia kolejnych odcinków naszego wideo-poradnika prezentujących wyrób win i domowych potraw. Subskrybuj kanał YouTube Malinowy Nos, by nie przegapić żadnego odcinka!

 

Produkty, które mogą się przydać

3%

Wędzarnia z termometrem

Wędzarnia z termometrem

  • 129,99 zł
  • 126,09 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl