Cydr Jabłkowy i Cydr Pomarańczowy - cz.1

21 lut 2016

Jak przygotować cydr jabłkowy i cydr pomarańczowy? Przepis - cz. 1

Witaj na naszym kanale YouTube i w kolejnym odcinku naszego wideo-poradnika. Dziś mamy dla Ciebie przepis na pyszny cydr w dwóch wersjach – jabłkowej i pomarańczowej. Do przygotowania trunku wykorzystaliśmy zagęszczone soki z kartonów. Dotychczas zawsze polegaliśmy na świeżo tłoczonym soku lub koncentracie, więc postanowiliśmy zrobić mały eksperyment. Jeśli ciekawi Cię jego wynik, zapraszamy do oglądania filmu z przepisem na domowy cydr z soku kartonowego.  

 

Zobacz również nasz film o przygotowaniu cydru z koncentratu Gozdawa. To alternatywny sposob, by zrobić smaczny trunek jabłkowy!

 

Składniki na 12 l cydru:

  • 12 l soku pomarańczowego / jabłkowego,
  • drożdże do cydru,
  • pożywka np. Acitivit,
  • ew. cukier.

 

Sprzęt do produkcji cydru:

  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • lejek do balonów.

 

Jak obliczyć zawartość alkoholu w cydrze?

Najpierw należy sprawdzić zawartość cukru w przygotowanym soku. Według etykiety, w 100 ml naszego soku jabłkowego znajduje się 11 g cukru (110g/1 l). Stosując proste obliczenia, można oszacować moc cydru. Wiemy, że 17 g cukru dodane na 1 l trunku pozwala uzyskać 1 % alkoholu. Po podzieleniu 110 g przez 17g otrzymujemy ok. 6% - co daje nam przybliżoną moc cydru z soku z kartonu. Taka zawartość alkoholu w zupełności nam odpowiada, więc nie będziemy już dodawać cukru do nastawu. Oczywiście, jeśli chcesz otrzymać mocniejszy trunek,  możesz dosłodzić swój cydr wg powyższych proporcji.

Do cydru pomarańczowego wybraliśmy sok o zawartości 9 g cukru w 100 ml. Po wykonaniu obliczeń (90 g dzielimy przez 17 g), możemy przyjąć, że otrzymamy trunek ok.5-procentowy. Jak widać, pomarańczowa wersja będzie nieco słabsza, choć jak na cydr to zupełnie wystarczający wynik.

 

Przygotowanie nastawu na cydr

Do umytego i zdezynfekowanego balona wlej przygotowany sok jabłkowy pomagając sobie lejkiem do balonów. Przygotuj drożdże według przepisu na opakowaniu. Po ok. 20 minutach dodaj porcję pożywki i uwodnione drożdże (1 opakowanie wystarczy Ci na 2 nastawy po 12 litrów). Wymieszaj całość lekko potrząsając balonem. Dla własnej wygody, opatrz nastawy stosowną etykietą. Analogicznie postępuj z cydrem z soku pomarańczowego. Na koniec odstaw balony w ciepłe miejsce i od czasu do czasu skontroluj pracę drożdży. Po ok. dwóch tygodniach fermentacji cydr będzie nadawał się do  butelkowania, co będziesz mógł zobaczyć na naszych kolejnych filmikach. To wszystko! Ten prosty, szybki przepis jest idealny dla fanów cydru i dla wszystkich, którzy chcą eksperymentować lub szukają alternatywy dla win poza sezonem.  

 

Nasze pozostałe wina

Na początku września pokazaliśmy Ci filmik z przygotowania pysznego i zdrowego wina z czarnego bzu (możesz obejrzeć TU). Nastaw przechowywany w pojemniku fermentacyjnym niemal zakończył fermentację i wydziela delikatny gaz. Co jakiś czas warto sprawdzić jak winko pracuje i skontrolować jego smak. W tym celu posłużyliśmy się wygodną pipetą, za pomocą której przelaliśmy porcję płynu do kieliszka. Po ok. 6 miesiącach od nastawienia, wino z owoców czarnego bzu nabrało głębokiej, ciemnofioletowej barwy i owocowego aromatu. Trunek jest słodki , lekko nagazowany i bardzo oryginalny w smaku. To ciekawe winko z pewnością jest warte uwagi i mamy nadzieję, że i Tobie udało się je nastawić. Jeśli nie, zachęcamy do wykorzystania owoców czarnego bzu w kolejnym sezonie.

W połowie listopada umieściliśmy na kanale film z przepisem na wino z tarniny (zobacz TU). Teraz oceniliśmy jego właściwości i sprawdziliśmy, czy ilość zgromadzonego osadu wymaga obciągu płynu. Znów posłużyliśmy się pipetą, która pozwala szybko i wygodnie odlać porcję trunku z balona lub fermentatora. Obecnie winko prawie nie pracuje i nadal potrzebuje czasu na wyklarowanie. Ma intensywny, ciemny kolor i pachnie śliwką. Z racji tego, że dodany cukier niemal w całości został przerobiony przez drożdże, uzyskaliśmy trunek o mocno wytrawnym charakterze. Nastaw pracował na szczepie drożdży typu Bayanus, które są wysoko alkoholizujące, więc winko jest już dość mocne. W tej sytuacji lepiej dodać cukier, by finalnie uzyskać słodszy trunek. Tarnina to ciekawy materiał na domowy alkohol, a jeśli jeszcze nie miałeś okazji o tym się przekonać, zachęcamy do zrobienia zarówno winka, jak i nalewki z tej dzikiej śliwki.

 

Zachęcamy do subskrybowania naszego kanału na YouTube i korzystania z przepisów na wina, nalewki i domowe wyroby. Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

Korek do balonu 48/44 mm

Korek do balonu 48/44 mm

  • 3,09 zł
Balon w koszu 34 L

Balon w koszu 34 L

  • 94,00 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl