Wideo poradniki


Wino Winogronowe Czerwone cz.1

Wino Winogronowe Czerwone cz.1 Jesień to doskonała pora, by przygotować wino z winogron. To właśnie wtedy owoce są dojrzale i nadają się na wykonanie pysznego trunku. W tym filmiku dowiesz się, jak zrobić 20 litrów czerwonego ... więcej »

Przepis na wino malinowe 3/3 - MALINOWY NOS

Przepis na wino malinowe 3/3 - MALINOWY NOS  więcej »

Przepis na Wino wiśniowo-porzeczkowe dla każdego :)

Przepis na Wino wiśniowo-porzeczkowe dla każdego :) więcej »

Syrop z pokrzyw - smaczny i zdrowy przepis!

Jak zrobić syrop pokrzywowy?  Serwus, z tej strony Malinowy Nos! Zapraszamy na film z przepisem na syrop z pokrzyw. Będziemy dziś testować nowy przepis. Mamy recepturę prosto z gór – od samych górali. Do zrobienia syropu będziemy ... więcej »

Syrop z pędów sosny oraz nalewka sosnowa. Przepis. Część 2/2

Jak zrobić nalewkę i syrop z pędów sosny? Druga część przepisu Serwus, z tej strony Malinowy Nos! Zapraszam do części drugiej filmiku z pędami sosny i syropem w rolach głównych. Część z Was nie mogła się doczekać ... więcej »

Syrop z pędów sosny oraz nalewka sosnowa. Przepis. Część 1/2

Jak zrobić nalewkę i syrop z pędów sosny?  Serwus! W tym odcinku na tapetę trafiają pędy sosny, z których zrobimy syrop! A przy okazji też nalewkę. Na Facebooku widzieliśmy Wasze zdjęcia ze słoikami z pędami zasypanymi cukrem, więc ... więcej »

Lagery cz. 2/2 - domowe piwo z Brewkitu. Fermentacja i butelkowanie.

Domowe piwo z brewkitu: lagery marki Coopers oraz Gozdawa. Część 2.  Serwus! Z tej strony Malinowy Nos. Nasze piwko wyfermentowało i w tym odcinku będziemy je butelkować. Mamy dwa wiaderka z lagerami wykonanymi na brewkitach marki ... więcej »

Lager cz. 1/2 - domowe piwo z Brewkitu. Jak zrobić?

Przepis na domowe piwo z brewkitu: lagery marki Coopers oraz Gozdawa. Witajcie w kolejnym odcinku! Tym razem będzie robić piwo z puszki – wykonamy ponad 40 litrów smacznego browaru! To najprostsza metoda wykonania piwa w zaciszu domowym. ... więcej »

Przepis na Szarlotkę w płynie :) Nalewka jabłkowa.

Zapraszamy na krótki odcinek z przepisem na apetyczną szarlotkę! To bardzo prosta receptura na naprawdę smaczny trunek.   Do wykonania nalewki „szarlotki” będziemy potrzebować: Litr soku jabłkowego 100% Pół litra spirytusu (może być też wódka dla słabszej nalewki) 150 g ... więcej »

Wino z Coca-Coli. Eksperyment. Przepis cz. 3

Cześć! To już ostatnia część przepisu na wino z Coca-Coli. Nasz eksperymentalny trunek spotkał się z dużym zainteresowaniem i z pewnością zastanawiasz się, jak obecnie smakuje. Udało nam się zrealizować kolejny odcinek, dzięki czemu możemy ... więcej »

Karkówka z szynkowaru

Witaj w kolejnym odcinku wideo-poradnika! Tym razem proponujemy Ci aromatyczną karkówkę z szynkowaru, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy zagryzka na imprezę. Taka domowa wędlina jest znacznie smaczniejsza niż kupna, a z ... więcej »

Jak szybko zapeklować mięso metodą mokrą zalewową?

Peklowanie mięsa - karkówki, szynki, schabu. Jak to zrobić? Cześć! W tym odcinku poradnika pokażemy Ci jak szybko zapeklować mięso metodą mokrą zalewową. To dobry pomysł gdy zostało Ci trochę kawałków karkówki, szynki czy schabu i ... więcej »

Jak zrobić sok z winogron?

Sok winogronowy z sokownika. Przepis Cześć! W tym filmie pokażemy Ci, jak zrobić pyszny sok z winogron za pomocą sokownika. To bardzo prosta i szybka metoda, która nie wymaga wiele pracy. Otrzymany w ten sposób sok ... więcej »

Etykiety na butelki - porady

Cześć! Ten odcinek wideo-poradnika poświęciliśmy końcowemu etapowi wyrobu trunków, czyli etykietowaniu butelek.  Kartonik z wpisaną nazwą, składem napoju, datą produkcji i zawartością alkoholu pełni ważną rolę informacyjną. Dzięki etykiecie wiesz, po jakie wino sięgasz i ... więcej »

Cydr jabłkowy i cydr pomarańczowy z kartonów, cz. 2

Jak przygotować cydr jabłkowy oraz cydr pomarańczowy? Przepis, cz. 2 Cześć! Zapraszamy do obejrzenia drugiej części przepisu na cydr z soków z kartonu. W poprzednim odcinku pokazaliśmy jak przygotować nastawy na soku jabłkowym i pomarańczowym. Teraz ... więcej »

Likier Krówkowy - przepis + unboxing nowych butelek

Jak zrobić likier krówkowy? Cześć! Tym razem prezentujemy przepis na domowy likier krówkowy według pomysłu własnego. Proporcje dobraliśmy sami na zasadzie prób i błędów, dlatego trunek można nazwać eksperymentalnym. Niemniej mamy nadzieję, że likier wyjdzie wyśmienity ... więcej »

Kilka szybkich i smacznych nalewek - przepisy z wykorzystaniem zaprawek

Jak szybko przygotować nalewkę? Cześć! W tym odcinku naszego poradnika mamy dla Ciebie przepis na ekspresowe nalewki z koncentratu soku owocowego. Polecamy tę metodę zwłaszcza zimą, gdy dostęp do owoców jest mocno ograniczony, a ich ceny ... więcej »

DIY – Skrzynka na wino. Zrób to sam!

  Cześć! Mamy dla Ciebie kolejną propozycje z cyklu DIY, czyli Do-It-Yourself (zrób to sam). W tym odcinku poradnika pokażemy Ci, jak zrobić stylową skrzynkę na wino. Inspirację zaczerpnęliśmy od Pana Marcina, który przesłał do nas ... więcej »

DIY - Jak wykorzystać korki do wina?

Recycling korków do wina. Zrób to sam! Cześć! Ten odcinek poradnika poświęciliśmy korkom do butelek. Udowodnimy Ci, że możesz z nich zrobić fantastyczne przedmioty, zarówno do użytku praktycznego, jak i dekoracji wnętrza. Oczywiście zanim razem z ... więcej »

Wino z koncentratu winogronowego - ekspresowo i wygodnie

Jak przygotować wino z winopaku? Najprostszy przepis na wino! Cześć! Jeśli nie masz zbyt dużo wolnego czasu, zachęcamy Cię do skorzystania z szybkiego przepisu na domowe wino z winogron. Do przygotowania winka użyjemy winopaków zawierających zagęszczony ... więcej »

Wino z kawy zbożowej Inki - przepis cz. 2/3

Jak zrobić wino z kawy zbożowej? Część 2: sprawdzamy nastaw i zlewamy znad osadu Witaj w drugiej odsłonie przepisu na wino z kawy zbożowej Inki. Kiedy dwa tygodnie temu nastawialiśmy to winko, dodaliśmy 3 kg cukru ... więcej »

Wino z kawy zbożowej Inki - przepis cz. 1/3

Jak zrobić wino z kawy zbożowej? Cześć! Mamy dla Ciebie kolejny ciekawy przepis na eksperymentalne wino. Tym razem wzięliśmy na tapetę kawę zbożową typu Inka. To dość niecodzienny surowiec, jednak robiliśmy już wino z kawy i ... więcej »

Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 4 (ostatnia)

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 4 (ostatnia) Cześć! To już ostatnia odsłona naszego eksperymentalnego winka pomidorowego z chilli i ziołami. Jeśli śledziłeś nasze poprzednie odcinki wideo-poradnika, zapewne wiesz, że dodaliśmy ... więcej »

Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 3

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 3 Cześć! Jeśli uważnie śledzisz nasz kanał na YouTube zapewne wiesz, że miesiąc temu nastawiliśmy wino pomidorowe z chilli i ziołami. To już trzecia odsłona ... więcej »

Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 2

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 2 Cześć! To już druga część cyklu o winie pomidorowym z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Po siedmiu dniach od przygotowania nastawu, drożdże bardzo ładnie pracują ... więcej »

Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 1

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 1 Witaj! Jeśli lubisz eksperymentalne trunki, ten film z pewnością zainspiruje Cię do nastawienia nowego winka. Chcemy pokazać Ci, jak przygotować wino pomidorowe wzmocnione ostrą ... więcej »

Likier czekoladowy - przepis

Cześć! Lubisz szybkie i proste przepisy na smaczne trunki? My też! Dlatego w tym odcinku naszego poradnika pokażemy Ci, jak zrobić domowy likier czekoladowy. Wykonanie likieru jest tak łatwe, że nie wypada kupować go w ... więcej »

Ocet jabłkowy – przepis na zdrowy, domowy ocet

Witaj! Tematem przewodnim kolejnego odcinka poradnika będzie ocet jabłkowy. Tak, to coś zupełnie innego niż domowe wino czy nalewka. Jednak być może miałeś już do czynienia z takim octem powstałym wskutek utlenienia wina. Wystarczy niewielka ... więcej »

Cukrówka 21% z 9 kg cukru. Przepis plus test drożdży gorzelniczych Puriferm Moskva (wideo)

Jak przygotować cukrówkę 21% z 9 kg cukru? Cześć! Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka wideo-poradnika z cyklu testu drożdży gorzelniczych. Tym razem przygotowaliśmy nastaw z 9 kg cukru, co powinno skutkować uzyskaniem powyżej 20% alkoholu. Użyliśmy ... więcej »

Nalewka imbirowa rozgrzewająco-wspomagająca. Przepis część 2/2 (plus film)

Jak zrobić nalewkę z imbiru? Witaj w drugim odcinku poświęconemu nalewce imbirowej. W poprzednim nastawiliśmy aromatyczny nalew z cytryn, suszonych daktyli i imbiru, dzięki któremu uzyskamy rewelacyjny trunek o właściwościach leczniczych. Jeśli i Ty chcesz zrobić ... więcej »

Nalewka imbirowa rozgrzewająco-wspomagająca. Przepis część 1/2 (plus film)

Jak przygotować nalewkę z imbiru? Cześć! W tym odcinku przygotowaliśmy coś specjalnego na zimę - nalewkę imbirową. Do jej sporządzenia wykorzystaliśmy korzeń imbiru, rośliny o licznych właściwościach zdrowotnych. Imbir działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, zatem warto stosować ... więcej »

Nalewka Pigwowa - przepis (wideo)

Jak przygotować nalewkę z pigwy? Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika dowiesz się, jak przygotować nalewkę pigwową. Jako surowca użyliśmy owoców z własnego ogrodu. Niestety, tym roku nie zebraliśmy ich zbyt wiele ze względu na wiosenne przymrozki, ... więcej »

Piwo z Brew Kitu – West Coast Wheat. Przepis

Jak przygotować domowe piwo z ekstraktu? Instrukcja Cześć! W tym odcinku pokazaliśmy jak zrobić piwo z brew-kitu, czyli nachmielonego ekstraktu słodowego skoncentrowanego do ok. 80%. To najprostszy sposób na wyprodukowanie domowego piwa, gdyż omijamy etap zacierania ... więcej »

Cukrówka 19% z 8 kg cukru. Przepis: nastaw, destylat, bimber

Jak przygotować cukrówkę 19%? Test drożdży Puriferm UK-48 Cześć! Tym razem pokażemy Ci, jak pracują drożdże gorzelnicze Puriferm UK-48 w nastawie zawierającym 8 kg cukru. Przygotowaliśmy cukrówkę o nieco większym stężeniu niż podczas testu drożdży UK-24, ... więcej »

Wino z Coca-Coli. Przepis. Eksperyment 1/3

Jak zrobić wino z Coca-Coli? Przepis Cześć Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie zaskakujące wino z popularnego napoju gazowanego Coca-Coli. To propozycja w pełni eksperymentalna, nie wiedzieliśmy czy winko wyjdzie i jaki uzyska smak. Byliśmy bardzo ciekawi, ... więcej »

Wino z kawy zbożowej Inki - przepis cz. 3/3

Jak zrobić wino z kawy zbożowej? Zlewanie i butelkowanie Cześć! To już trzecia, a więc ostatnia część filmu z przepisem na wino z kawy zbożowej, popularnej „Inki”. Po pół roku od nastawienia nasze wino już nie ... więcej »

Likier Śmietankowy – szybki i smaczny przepis

Jak zrobić likier śmietankowy? Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika przygotowaliśmy szybki likier śmietankowy. Pomysł na ten smaczny trunek pochodzi z grupy zamkniętej na Facebooku „Nalewki-wina-miody pitne i domowe piwo”. Po przetestowaniu uznaliśmy, że warto rozpowszechnić przepis ... więcej »

Cukrówka 100 l na glukozie

Fermentacja nastawu cukrowego 100L - przepis i test drożdży Cześć! Przygotowaliśmy dla Ciebie kolejny test drożdży do powiększonych nastawów o objętości 100l. W tym odcinku sprawdziliśmy możliwości drożdży Puriferm XXL i jako surowca użyliśmy 28 kg ... więcej »

Wino z Coca-Coli, Eksperyment cz. 2/3

Jak zrobić wino z Coca-Coli? Przepis - cz. 2 Cześć! Kolejny odcinek wideo-poradnika poświęciliśmy winku z Coca-Coli, które nastawiliśmy w jednym z poprzednich materiałów. To dość kontrowersyjny pomysł i mieliśmy obawy, czy drożdże poradzą sobie z ... więcej »

Cukrówka na glukozie – 14% w 48 h. Przepis i test drożdży UK-24

Cześć! Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda cukrówka na glukozie, zapraszamy Cię do obejrzenia naszego wideo-poradnika. W tym nagraniu przeprowadziliśmy test super szybkich drożdży Puriferm UK-24. Zamiast cukru użyliśmy glukozy (zwaną też dekstrozą), czyli cukru prostego ... więcej »

Cukrówka 100l - 25kg cukru - nastaw, zacier, bimber - test drożdzy!

Jak zrobić cukrówkę 100L z 25kg cukru? Przepis i test drożdży Alcotec Mega Pack 100L Witamy w kolejnej odsłonie naszego wideo-poradnika z przepisami na domowe trunki. Przygotowaliśmy dla Ciebie kolejny test drożdży gorzelniczych, tym razem z ... więcej »

Drożdże Gorzelnicze TURBO 24h ALCOTEC, PURIFERM! Zacier, cukrówka - test drożdzy.

Jak zrobić cukrówkę? Przepis i test drożdży gorzelniczych TURBO 24h ALCOTEC oraz PURIFERM Cześć! W tym odcinku przeprowadziliśmy test drożdży gorzelniczych na przykładzie popularnej cukrówki. Jest wiele rozmaitych drożdży przeznaczonych do nastawów pod destylaty, różniących się ... więcej »

Jak zrobić Cydr Jabłkowy? Szybki i prosty przepis!

Przepis na cydr jabłkowy Cześć! Ten odcinek poświęciliśmy przygotowaniu cydru z zagęszczonego soku jabłkowego PROFIMATOR CIDER. To bardzo prosty i szybki przepis, nie wymaga czasochłonnej obróbki owoców ani samodzielnego tłoczenia soku. Nasz cydr jest idealną propozycja ... więcej »

Wędzony schab z morelą i orzechami

Jak zrobić schab wędzony z morelą i orzechami? Przepis Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika pokażemy Ci jak przygotować domową wędlinę. Pyszny, wędzony schab z morelą i orzechami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa. To także ... więcej »

Cydr Jabłkowy i Cydr Pomarańczowy - cz.1

Jak przygotować cydr jabłkowy i cydr pomarańczowy? Przepis - cz. 1 Witaj na naszym kanale YouTube i w kolejnym odcinku naszego wideo-poradnika. Dziś mamy dla Ciebie przepis na pyszny cydr w dwóch wersjach – jabłkowej i ... więcej »

Miód Pitny - Trójniak - butelkowanie

Jak butelkować miody pitne (trójniak)? Ten odcinek video-poradnika poświęciliśmy miodowi pitnemu. W lipcu 2013 roku nastawiliśmy balonik trójniaka i teraz przystąpimy do jego butelkowania. Na dnie balona zgromadził się osad, dlatego najpierw zlejemy płyn do fermentatora ... więcej »

Zapraszamy do partnerskiego sklepu stacjonarnego w Krakowie przy ul. W. Łokietka 48.

Zapraszamy do partnerskiego sklepu stacjonarnego w Krakowie przy ul. W. Łokietka 48 :) Kontakt: 608 578 018 więcej »

Wino z tarniny + Tarninówka (nalewka z Tarniny)

Przepis na wino z tarniny i tarninówkę Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika chcemy pokazać Ci, jak nastawić wino i nalewkę z tarniny. Ta dzika odmiana śliwy jest powszechnie spotykana na terenie całego kraju i dostęp do ... więcej »

Przepis na nalewkę z pigwy

Jak zrobić nalewkę pigwową? Cześć! W tym filmie pokażemy Wam jak zrobić bardzo popularną i zdrową nalewkę pigwową. Przepis jest bardzo prosty, a uzyskany efekt smaczny i aromatyczny. Jeśli tylko macie dostęp do owoców pigwowca lub ... więcej »

Przepis na likier kawowy

Jak zrobić likier z kawy? Cześć! Kilka dni temu wykorzystaliśmy kawę do nastawienia winka, które teraz spokojnie pracuje. Ten film również jest poświęcony kawie, choć w zupełnie innym wydaniu. Pokażemy Wam, jak przyrządzić świetny trunek na ... więcej »

Przepis na wino z kawy

Jak zrobić wino kawowe? Cześć! Tym razem chcemy zaprezentować Wam przepis na wino z kawy. To nasza kolejna propozycja na trunek typowo zimowy, czyli taki, który możemy przyrządzić ze składników dostępnych cały rok. Co prawda mamy ... więcej »

Przepis na kiszoną kapustę w beczce dębowej.

Jak zrobić kiszoną kapustę w dębowej beczce? Kiszenie kapusty w porze jesiennej to w wielu domach tradycja sięgająca dziesiątek lat. W tym odcinku wideo-poradnika pokażemy prosty sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki, która będzie cennym źródłem witaminy ... więcej »

Przegląd win Październik 2015

Jak wyglądają nasze domowe wina i sprzęt, którego używamy? Zastanawiacie się, jak wyglądają nasze wina, które nastawialiśmy w poprzednich odcinkach wideo-poradnika? Zrobiliśmy ten film aby zaspokoić Waszą ciekawość i pokazać, że polecane przez nas przepisy są ... więcej »

Przepis na zdrowe winko z owoców czarnego bzu

Jak zrobić wino z owoców czarnego bzu? Pod koniec maja nastawialiśmy winko z aromatycznych kwiatów czarnego bzu, a tym razem chcemy Ci zaproponować wersję z owoców tego krzewu. Składnikiem trunku będą niewielkie, czarne jagody, słynące ze ... więcej »

Przepis na smaczne i zdrowe wino z aronii

Jak zrobić wino wino z aronii? Zapewne słyszałeś o zdrowotnych właściwościach aronii. Jej cierpkie, czarne owoce bogate w witaminy, to remedium na nadciśnienie, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Jednak duża zawartość garbników sprawia, że zamiast w ... więcej »

Wino porzeczkowo-agrestowe - prosty przepis :)

Jak zrobić w domu wino porzeczkowo-agrestowe? Sezon na porzeczki i agrest trwa w najlepsze, dlatego grzechem byłoby nie skorzystać z naszego przepisu na to prawdziwie wakacyjne wino. Zwłaszcza, gdy składniki znajdują się tuż pod domem. Zobacz również ... więcej »

Truskawkowe, kwiatowe wina - przegląd + test sprzętu !

Zobaczcie jak wyglądają nasze nastawy i jakiego sprzętu używamy Tym razem z wideo poradnika dowiesz się, jak wyglądają nasze wcześniejsze nastawy oraz razem z nami sprawdzisz, jak działają dostępne w naszym sklepie kapslownice i korkownice.   Wino truskawkowe ... więcej »

Wino truskawkowe - prosty przepis na zacny trunek :)

Jak zrobić wino truskawkowe? Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za truskawkami. Zwłaszcza, że te soczyste owoce występują powszechnie w naszym kraju, mamy duży wybór i wiele osób hoduje je we własnych ogródkach. Poza tym, ... więcej »

Wino z kwiatów AKACJI - wino kwiatowe.

Przepis na wino z kwiatów akacji Tym razem proponujemy Ci przepis na wino z kwiatów akacji. Przygotowanie napoju nie jest skomplikowane, a otrzymany trunek z pewnością będzie bardzo smakowity i aromatyczny. Do dzieła!   Na 20 l wina ... więcej »

Przepis na winko z kwiatów czarnego Bzu!

Jak wykonać wino z czarnego bzu (kwiaty)? Mamy dla Ciebie kolejny przepis na wino kwiatowe. Tym razem wykorzystaliśmy do trunku kwiaty czarnego bzu, rośliny będącej prawdziwą kopalnią zdrowia. Otrzymane winko jest zatem nie tylko pyszne i ... więcej »

Przepis na Wino z Mniszka Lekarskiego (Mlecza) cz.1

Mniszek lekarski, szerzej znany jako pospolity mlecz, to doskonały składnik na wino. Wszędzie jest go pod dostatkiem, więc dlaczego nie wykorzystać go do przyrządzenia domowego trunku? Niskie koszty produkcji i ciekawy smak, to wystarczające powody ... więcej »

Wino Ryżowe cz. 3 + Dzika Róża + Żyto.

To już trzecia odsłona produkcji wina ryżowego, które niektórzy znają pod nazwą Wermut. Łatwa dostępność składników i niski koszt wytworzenia zachęciły nas do przygotowania 54-litrowego zapasu tego winka.   Do wyprodukowania 54 litrów wina ryżowego potrzebujesz: 10 kg ... więcej »

Wino Pigwowe cz.3

Zlewanie i butelkowanie wina z pigwy - cz. 3 Cześć! Dzisiaj prezentujemy trzecią odsłonę z przygotowania winka pigwowego. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji obejrzeć poprzednich etapów, sprawdź część pierwszą, gdzie znajdziesz przepis na wino ... więcej »

Wino z zielonej herbaty cz. 3

Wino z zielonej herbaty (ok 15%) - przepis na 20 L Cześć! Jakiś czas temu pokazywaliśmy jak nastawić wino z zielonej herbaty oraz jak odfiltrować je z suszonych owoców. Zapraszamy do obejrzenia poprzednich odcinków i zadania ... więcej »

Miód Pitny - Czwórniak - Smaczny przepis!

Cześć! Tym razem zachęcamy do zapoznania się z przepisem na wyśmienity miód pitny. To trunek o wielowiekowej tradycji, chętnie spożywany podczas imprez łowieckich, np. po zakończonym polowaniu. Oczywiście nawet jeśli nie masz nic wspólnego z ... więcej »

Winopak, czyli najprostszy sposób na dobre winko!

Błyskawiczny i prosty przepis na domowe winko gronowe Cześć! Jak nastawić domowe wino gronowe w sezonie zimowym? Otóż najprostszym i najszybszym sposobem jest użycie winopaka. Czasami warto pójść na skróty, zwłaszcza gdy dostęp do owoców jest ... więcej »

Piwo z Brew Kitu - Golden Ale - Gozdawa

Jak zrobić piwo z koncentratu? Golden Ale, Gozdawa Witaj w kolejnym odcinku poradnika Malinowy Nos. Tym razem pokazujemy, jak przygotować piwo z brew kitu – nazywanego też koncentratem albo po prostu puszką. Wykonamy brytyjskie jasne piwo ... więcej »

Domowy Kwas Chlebowy - Gozdawa

Przepis na domowy kwas chlebowy Z tego odcinka wideo-poradnika dowiesz się, jak sporządzić orzeźwiający kwas chlebowy. Ten napój nie jest może tak popularny jak cydr czy piwo, ale równie pyszny, a w dodatku posiada liczne prozdrowotne ... więcej »

Wino Ryżowe cz.2

Przepis na Wino Ryżowe (Wermut) cz. 2 Cześć! Jak zapewne wiesz, tydzień temu nastawialiśmy zapas winka ryżowego z dodatkiem aromatycznych ziół. Mamy nadzieję, że poszedłeś za naszym przykładem i również czekasz na swój pyszny domowy Wermut. ... więcej »

Wino z żyta cz.2

Wino z żyta cz. 2 - filtrowanie moszczu i dodawanie cukru Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika przedstawiamy drugi etap z przygotowania naszego winka z żyta. Dodamy w nim kolejną partię cukru i odfiltrujemy zboże z moszczu. ... więcej »

Wino Jabłkowe cz.5 - butelkowanie wina!!! Ostatnia część o winie jabłkowym

Wino jabłkowe – butelkowanie Cześć! To już ostatni odcinek z przygotowania wina jabłkowego. Na pewno tak jak i my, nie możesz się doczekać kiedy otworzysz je do pierwszej degustacji. Przedtem jednak wino trzeba zabutelkować, aby dumnie ... więcej »

Wino Winogronowe Czerwone cz.3

Cześć! Mamy dla Ciebie trzecią część filmiku z przygotowania wina winogronowego. Tym razem pokażemy Ci w jaki sposób pozbyć się płatków wiśniowych i dębowych, które miesiąc temu dodaliśmy do wina. Spróbujemy jak teraz smakuje nasz ... więcej »

Grzaniec - idealny na zimowe wieczory!

Cześć! Rozgrzewający kufel grzańca to najlepsza propozycja na mroźne wieczory. Taki trunek świetnie smakuje i aromatycznie pachnie, a przy tym tworzy wspaniały zimowy klimat. Pokażemy Ci, jak przygotować go w zaciszu własnego domu. Ale uwaga ... więcej »

Kremowy likier piernikowy

Cześć! Witamy Cię w świątecznej odsłonie naszego wideo poradnika. W tym szczególnym odcinku proponujemy Ci przyrządzenie kremowego, pysznego likieru piernikowego. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół domowym trunkiem o prawdziwie świątecznym charakterze! Jesli chcesz sprawdzić więcej ciekawych ... więcej »

Wino z Żyta cz. 1

Cześć! Szukasz nieskomplikowanego i szybkiego przepisu na domowy alkohol? W takim razie proponujemy Ci nastawienie wina z żyta. W tym odcinku pokażemy Ci jak uzyskać 20 litrów tego ciekawego trunku. Zapraszamy również do drugiej części ... więcej »

Wino Ryżowe cz.1 - Wermut - Wino ziołowe!

Cześć! W okresie zimowym, kiedy brakuje owoców sezonowych, warto nastawić winko z innych składników, które są dostępne przez cały rok. Tym razem proponujemy aromatyczną alternatywę z ryżu i ziół. Takie winko, a właściwie Wermut, warto ... więcej »

Wino Jabłkowe cz. 4

Cześć! Co słychać u Twojego winka jabłkowego? My niedawno zlewaliśmy je pierwszy raz znad osadu. Musimy przyznać, że z powodu wyraźnego zmętnienia nie wyglądało zbyt apetycznie. Ale teraz, po 10 dniach jest już niemal klarowne. ... więcej »

Przepis na Wino z Zielonej Herbaty cz. 2

Witaj w drugiej części cyklu filmików o winie z zielonej herbaty. Nastawiliśmy je w ubiegłym tygodniu i już możemy podziwiać głęboki kolor i piękny aromat napoju. Trunek aktualnie fermentuje, a więc wszystko przebiega zgodnie z ... więcej »

Wino jabłkowe cz. 3 Zlewanie wina znad osadu

Część! Trzecia część cyklu o winie jabłkowym będzie dotyczyła pierwszego zlewania trunku znad osadu. Zapewne nie możesz się doczekać kiedy już skosztujesz winka, ale najpierw napój musi osiągnąć całkowitą klarowność. Zatem, jeśli na dnie balona ... więcej »

Przepis na przygotowanie Cydru GOZDAWY

Cześć! Robiłeś już domowy cydr z naszych rodzimych, polskich jabłek? Nie? W takim razie, proponujemy Ci przyrządzenie tego orzeźwiającego trunku z użyciem koncentratu znanego polskiego producenta GOZDAWA. Przepis jest bardzo prosty, a otrzymany efekt tak ... więcej »

Wino z dzikiej róży cz. 2

Cześć! Tydzień temu nastawiliśmy smaczne i zdrowe winko z dzikiej róży. W kolejnej części cyklu dodamy drugą porcję syropu cukrowego i odrzucimy owoce z nastawu. Jeśli i Ty skorzystałeś z naszego przepisu i czekasz na ... więcej »

Ajerkoniak - Likier Jajeczny - Advocat

Składniki na ajerkoniak - likier jajeczny ok 25%: 6-8 zółtek, puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego 500g, szklanka cukru pudru (ok.150g), Cukier Wanilinowy 15 g, Spirytus 200-250 ml, woda ok 100 ml. Do naczynia w którym będziemy miksować wlewamy żółtka, cukier puder i cukier ... więcej »

Przepis na Wino z Zielonej Herbaty cz. 1

Cześć! Tym razem zachęcamy Cię do wypróbowania przepisu na wino z zielonej herbaty. Ten prosty w przygotowaniu trunek jest bardzo oryginalny, a przy tym naprawdę świetnie smakuje. Takie winko warto nastawić zwłaszcza zimą, gdy w ... więcej »

Wino Winogronowe Czerwone cz.2 - usuwanie owoców i dalsza fermentacja

Jak przygotować wino winogrownowe czerwone? Poradnik - cz. 2 Cześć! W pierwszym odcinku cyklu, pokazaliśmy Ci jak nastawić wino z ciemnych winogron. Natomiast w tym filmiku będziemy pozbywać się owoców i przygotujemy moszcz do dalszej fermentacji.   Składniki ... więcej »

Alkoholomierze, cukromierze - zastosowanie i prezentacja

Do czego służą alkoholomierze i cukromierze. Jak je stosować? Do wyrobu domowego wina potrzebujesz nie tylko najprostszych akcesoriów, takich jak balony, pojemniki fermentacyjne lub butelki. Niezwykle przydatne są również bardziej zaawansowane narzędzia: alkoholomierze i cukromierze. W ... więcej »

Wiaderko fermentacyjne 33l - zrób to sam !

Jak przygotować wiaderko fermentacyjne 33 L? Wiaderka fermentacyjna są bardzo przydatne podczas tworzenia domowych trunków. Można w nich przygotować zacier albo nastawić wino. Przeciętne wiadro mieści aż 33 litry płynu i posiada szczelną pokrywę, która umożliwia ... więcej »

Wino z Dzikiej Róży cz. 1

Przepis na wino z dzikiej róży - 10 l. Składniki na wino z dzikiej róży: 2,5 – 3 kg. owoców dzikiej róży, 2,5 kg. cukru, 7 l. wody, 10 g. kwasku cytrynowego, pożywka do drożdży (polecamy Activit 5 g.), drożdże winne (polecamy ... więcej »

Czyszczenie, dezynfekcja sprzętu winiarskiego

Sprzęt winiarski, tak jak każdy inny sprzęt w którym trzyma się i przechowuje artykuły spożywcze wszelkiej maści trzeba dokładnie czyścić. Ale jest różnica między czyszczeniem sprzętu winiarskiego a np. myciem naczyń. W poradniku stworzonym dla każdego domowego ... więcej »

Wino Pigwowe cz. 2

Po 12 dniach otwieramy wiadro z nastawem pigwowym. Zobacz na filmie jak wygląda miazga po blisko dwóch tygodniach fermentacji. Co robić dalej z nastawem? Czas oddzielić owoce od części płynnej. Pigwa puściła sok, dała dużo ... więcej »

Wino Jabłkowe cz.2

Witaj w drugiej części poradnika „Wino jabłkowe”! W tym filmiku prezentujemy, jak powinien wyglądać nastaw w trakcie kolejnych dni fermentacji. Oczywiście dokładny przebieg procesu może być trochę inny w zależności od wykorzystanych drożdży, owoców czy ... więcej »