Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Pogawędki o czym dusza zapragnie, niekoniecznie na tematy związane z domową produkcją
Posty: 4 Strona 1 z 1
przez Bachus » 21 gru 2016, o 21:52
Po Nowym Roku planujemy wydać dość uroczystą kolację, niestety nie za bardzo orientuję się w kwestii kolejności serwowania alkoholi. Chcemy podać jakiś aperitif, wino do kolacji, coś do deseru i kawy. Podpowiecie jakie trunki podać i jak dobrać je do potraw?
przez Raskolnikow » 5 sty 2017, o 11:42
Ja znam raczej podstawowe zasady, tzn:

- najpierw podajemy wino białe, potem czerwone
- trunki wytrawne podajemy przed słodkimi
- na aperitif można podać m.in. wytrawne wino, wino musujące (szampan), gin z tonikiem, raczej nic słodkiego i ciężkiego
- do kawy najlepiej pasuje likier lub koniak
- toast wznosimy na początku albo po ostatnim daniu przed deserem, nigdy w trakcie posiłków, jako alkohol polecam wino musujące lub zwykłe, a odradzam wódkę ;)

Jeśli chodzi o dania to zasady są proste i łatwe do zapamiętania:

- czerwone wino wytrawne podajemy do dań mięsnych: drobiu, wołowiny, dziczyzny
- białe wino najlepiej pasuje do dań lekkich, np. z ryb, owoców morza, cielęciny
- wino deserowe lub musujące do deserów
- wódkę do zakąsek
przez Bachus » 6 sty 2017, o 19:07
Super, dzięki! To teraz kolejne pytanie - jak ustawić te wszystkie kieliszki? Wszystkie razem, czy lepiej odnosić i donosić w miarę spożywania kolejnych trunków? Nie chcę robić tłoku na stole, ale z drugiej strony taka ciągła wymiana kieliszków jest dość kłopotliwa. No i kolejna kwestia - w czym podać wodę? Wystarczy w dużej szklance bez ucha czy musi być kieliszek taki jak w restauracjach? I byłbym zapomniał, wypada podać piwo czy to raczej obciach na przyjęciu?
przez mobydick » 7 sty 2017, o 15:37
Niedawno widziałem jakiś program z cyklu savoir vivre i tam mówili, że cały zestaw kieliszków powinien od razu znajdować się na stole. Stawiamy je po prawej stronie, tuż nad nożem, w kolejności odpowiadającej podawanym trunkom. Czyli jako pierwszy kieliszek do wódki (przystawki), potem do wina (danie główne), do szampana (toast) i likieru lub wina deserowego (do kawy/deseru). Wodę można postawić po przeciwnej stronie, obojętnie - w dużej szklance lub kieliszku. Jeśli stół jest mały, można postawić kieliszki w dwóch rzędach.

Co do piwa to wszystko zależy od tego, jakie to przyjęcie. Jeśli mniej oficjalne, w gronie rodziny i najbliższych przyjaciół, to czemu nie? Wtedy najlepiej zamiast zwykłych koncerniaków postarać się o dobre piwo rzemieślnicze albo domowe od zaprzyjaźnionego piwowara. Oczywiście piwo podajemy w pokalach albo gobletach, czyli szklankach na nóżce.
Posty: 4 Strona 1 z 1
Teraz jest 19 lut 2017, o 15:21

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php