Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na nalewkę z pigwy

blog MalinowyNos

Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=PeaFRNeO2og

Jak zrobić nalewkę pigwową?

Cześć! W tym filmie pokażemy Wam jak zrobić bardzo popularną i zdrową nalewkę pigwową. Przepis jest bardzo prosty, a uzyskany efekt smaczny i aromatyczny. Jeśli tylko macie dostęp do owoców pigwowca lub pigwy, zachęcamy Was do zrobienia takiej nalewki samodzielnie.  

 

Sprawdź również nasz przepis na wino pigwowe.

 

Składniki na nalewkę z pigwy:

  • 1 kg owoców pigwowca i/lub pigwy,
  • 300 g cukru/ ksylitolu,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • szczypta szafranu,
  • 0,5 l wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 liść geranium.

 

Sprzęt do wykonania nalewki:

  • ostry nóż,
  • garnek,
  • sitko,
  • lejek,
  • butelki.

 

Najpierw musimy uporać się z naszymi owocami. Dokładnie je myjemy, a następnie obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Zawarte w pestkach pektyny mogłyby niekorzystnie wpłynąć na konsystencję nalewki i zamiast płynu, otrzymalibyśmy galaretkę. 

Do garnka z obranymi cząstkami owoców dodajemy: cukier waniliowy, cukier (ksylitol), cynamon, szafran, liść geranium i wodę. Garnek z owocami stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 45 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odcedzamy sok. Z 1 kg owoców otrzymamy ok. 0,5 litra gęstego płynu o intensywnym, pięknym aromacie. Do otrzymanego soku wlewamy 1 litr alkoholu, my użyliśmy ok. 50-procentowego destylatu. Mieszamy i przelewamy do butelek pomagając sobie wygodnym lejkiem.

Tak przygotowaną nalewkę pigwową odstawiamy do spiżarni na 3-4 miesiące. Po upływie tego czasu musimy zlać płyn znad osadu, by ułatwić klarowanie trunku. Nalewkę z powrotem przelewamy do butek i ponownie odstawiamy na kilka miesięcy. Dłuższe  przegryzanie się składników zapewnia lepszy smak, więc warto uzbroić się w cierpliwość oczekując na domową pigwówkę. Gotową nalewkę możemy podać w butelce o ciekawym kształcie, ozdobioną własną etykietę i zamkniętą korkiem grzybkiem lub zaserwować za pomocą karafki lub słoja Kilner z kranikiem.

 

Jeśli brakuje Ci niektórych produktów, zapraszamy do naszego sklepu internetowe Malinowy Nos, w którym znajdziecie sprzęt i akcesoria do efektowanego przechowania i serwowania domowych nalewek. Zobacz również nasze pozostałe filmy poradnikowe o produkcji domowych alkoholi i subskrybuj nasz kanał YouTube, by nie przegapić żadnego odcinka. Zachęcamy też do polubienia Malinowego Nosa na Facebooku!

[product category_id="212" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium