Co warto wiedzieć o drożdżach gorzelniczych? Najczęściej zadawane pytania cz. 2


Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 2

Nie można stworzyć udanego napitku bez dobrych drożdzy. Jakie drożdże wybrać i jak je stosować? Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdzy znajdziesz w tym artykule. Wszystkie opisane typy drożdży znajdziesz w sklepie Malinowy Nos w kategorii Drożdże gorzelnicze. Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 1.

 

Co to są drożdże pure?

Inaczej niż w poprzednim akapicie, pure to nie marka, ale rodzaj drożdży. Jak sugeruje angielskie określenie, ten typ drożdży pozwala na uzyskanie czystszego destylatu, a więc pozbawionego nieprzyjemnych zapachów i posmaków. Z drożdżami pure zarówno sam zacier, jak i końcowy destylat będą wyższej jakości. Kiedy warto sięgnąć po drożdże typu pure? Przede wszystkim wtedy, gdy nie jesteś w stanie zadbać o czystość produkowanego napitku przy pomocy sprzętu. Dotyczy to producentów korzystających z najprostszych narzędzi, które nie pozwalają np. na precyzyjne kontrolowanie temperatury.

 

Czy drożdże gorzelnicze wymagają wcześniejszego przygotowania?

Większość drożdży gorzelniczych nie wymaga żadnego wcześniejszego przygotowania, gdyż są to drożdże aktywne. Ponadto w opakowaniu od razu znajdują się witaminy, minerały i pożywka. Dzięki temu zawartość paczki możesz dodać bezpośrednio do nastawu, a fermentacja powinna ruszyć w ciągu kilku godzin.

 

Czy można użyć kilku paczek drożdży do większego nastawu?

Większość paczek drożdży gorzelniczych, które znajdziesz w sklepach wystarcza na zafermentowanie 25 litrowego nastawu. A co, jeśli chcesz od razu przygotować zacier z 50 lub 100 litrów? Czy można po prostu dodać dwie, trzy albo cztery paczki drożdży w zależności od potrzeb? Odpowiedź brzmi: tak, ale nie dotyczy to wszystkich drożdży gorzelniczych. Powinieneś wybrać drożdże, które można łączyć. Odpowiednią informację znajdziesz zwykle opisie w produktu na stronie sklepu lub na samym opakowaniu.

 

Dlaczego fermentację trzeba prowadzić w niedomkniętym pojemniku?

Fermentacja przy użyciu drożdży gorzelniczych przebiega bardzo burzliwie. Efektem działania naszych szarych przyjaciół są m.in. wysoka temperatura nastawu oraz duże ilości CO2. Z uwagi na gwałtowny przebieg procesu, naczynie z nastawem nie może być szczelnie zamknięte – tak jak ma to miejsce w przypadku fermentacji wina. Jeśli przygotowujesz zacier w pojemniku fermentacyjnym, pozostaw uchyloną pokrywę, a jeżeli prowadzisz fermentację w balonie, pozostaw naczynie otwarte. W przypadku fermentacji kilkudniowej, możesz szczelnie zamknąć naczynie korkiem lub pokrywą z rurką fermentacyjną po 2-3 dniach, gdy fermentacja będzie łagodniejsza.

 

Więcej przydatnych informacji znajdziesz w naszym poradniku filmowych w serwisie YouTube. Zajrzyj też na fanpage'a Malinowy Nos na Facebooku!

 

 


Przypisane produkty

Alcotec Distillers Whisky
Chwilowy brak

Komentarze