Co warto wiedzieć o drożdżach gorzelniczych? Najczęściej zadawane pytania - cz. 1


Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 1

Drożdże gorzelnicze to niezastąpiony sprzymierzeniec twórców mocnych trunków. Drożdże pozwalają na zafermentowanie nastawu cukrowego, zbożowego lub owocowego. W ten sposób powstaje zacier, z którego można stworzyć pyszny bimber lub bardziej szlachetne odmiany wódki, jak whisky czy koniak.

W sklepie Malinowy Nos znajdziesz wiele rodzajów drożdży gorzelniczych. Co powinieneś o nich wiedzieć zanim zamówisz produkt i rozpoczniesz tworzenie napitku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 2.

 

Jak szybko można przefermentować nastaw?

Popularne drożdże turbo pozwalają na przeprowadzenie bardzo burzliwej i krótkotrwałej fermentacji. 6 kg. cukru można zafermentować już w ciągu 24 godzin. Drożdże, które pozwalają na tak szybkie działanie, zwykle mają w nazwie cyfrę 24. Popularne są również drożdże oznaczone cyfrą 8. To z kolei produkty przeznaczone do fermentowanie nastawów zawierających 8 kg. cukru. Wówczas proces również przebiega dość burzliwie, ale trwa dłużej – zwykle ok. 5 dni. Niemniej jednak wiele szczepów nadaje się do fermentowania nastawów o różnej zawartości cukru. Jednak z każdym kolejnym kilogramem wydłuża się czas trwania procesu.

 

Od czego zależy moc nastawu?

Moc nastawu, którą uzyskasz po użyciu drożdży gorzelniczych zależy przede wszystkim od ilości cukru w roztworze. Przy 6 kg. w 25 litrowym nastawie można z reguły uzyskać około 12-13%, natomiast 8 kg. pozwala na stworzenie zacieru 19-20%. Pamiętaj jednak, że nie z każdym szczepem drożdży uzyskasz mocny zacier. Aby stworzenie wysokoprocentowego trunku było możliwe, drożdże muszą mieć odpowiednią odporność na alkohol. W przeciwnym wypadku zginą zbyt wcześnie i fermentacja ustanie. Do fermentacji większych ilości cukru przeznaczone są zwykle drożdże oznaczone cyfrą 8.

 

Co to są drożdże Coobra i drożdże Spiritferm?

Szukając porad na forach i przeglądając produkty w sklepie łatwo można natrafić na drożdże Coobra oraz drożdże Spiritferm. Co to takiego? Dlaczego te nazwy są tak często wymieniane? Coobra oraz Spiritferm to po prostu marki bardzo popularnych drożdży gorzelniczych. Ci dwaj producenci pierwsi wprowadzili nowoczesne drożdże gorzelnicze na polski rynek, co jest jedną z przyczyn sukcesu Coobra i Spiritferm w świecie domowych gorzelników.

 

Więcej informacji na temat drożdży znajdziesz na naszym kanale YouTube o produkcji domowych trunków. Zapraszamy też na stronę Malinowy Nos na Facebooku!

 


Przypisane produkty

Drożdże Alcotec Vodka Star
Chwilowy brak
Alcotec Distillers Whisky
Chwilowy brak

Komentarze