Czym można zastąpić balon? Pojemniki fermentacyjne, beczki i inne zamienniki gąsiorów cz.1


W czym fermentować? Najprostsza odpowiedź brzmi – w szklanym balonie o wielkości dostosowanej do objętości nastawu. Oczywiście przedtem powinien być starannie umyty i zdezynfekowany. Nie obejdzie się też bez dopasowanego korka i rurki fermentacyjnej zapewniającej swobodny odpływ dwutlenku węgla. Przydatności balonów (zwanych też dymionami lub gąsiorami) nikt nie kwestionuje. Przezroczyste szkło nie reaguje z alkoholem, pozwala obserwować przebieg pracy drożdży i zachowuje higieniczny wygląd przez długie lata. Ale co robić, gdy brakuje Ci wolnych balonów, a chcesz nastawić polecone przez znajomego winko albo winogrona wyjątkowo obrodziły i potrzebujesz dużo większego pojemnika? Lub gdy masz zamiar nastawić eksperymentalne wino z pomidorów, ale szkoda Ci dużego gąsiorka? Wówczas trywialne pytanie – w czym fermentować – staje się poważnym dylematem wymagającym szybkiego rozwiązania.

 

Tutaj znajdziesz drugą część artykułu: Czym można zastąpić balon? Pojemniki fermentacyjne, beczki i inne zamienniki gąsiorów cz.2

 

Plastikowe pojemniki do wstępnej fermentacji

Pojemniki fermentacyjne to najczęściej stosowany zamiennik szklanych balonów, zwykle stosowany do nastawów cukrowych pod destylaty i przeprowadzenia fermentacji burzliwej wina lub brzeczki piwnej. Ze względu na szeroki otwór i łatwość umycia, doskonale nadają się do fermentacji miazgi owocowej. Można w nich zamontować kranik, co przydaje się podczas przelewania nastawu do drugiego pojemnika, próbowania trunku czy zlewania do butelek. Pojemniki z tworzywa są lekkie, nietłukące i tanie (18-23zł). Niestety, standardowa pojemność ok. 30 litrów ogranicza ich użycie do fermentacji głównej. W trakcie fermentacji cichej i klarowania ważne jest dopełnienie pod korek, co jest niewykonalne przy nastawie 10,-25-litrowym.

 

Dama 5 L do niewielkiej porcji wina

Idealny wybór, gdy nastawiasz eksperymentalne wino albo gdy wszystkie większe balony masz zajęte. Jest też wykorzystywana do przechowywania gotowego wina, gdyż zajmuje mniej miejsca niż pięć litrowych butelek i nie wymaga użycia korkownicy. Damę możesz zatkać korkiem z rurką fermentacyjną lub nakrętką, dzięki czemu świetnie sprawdza się w podwójnej roli. Zwykle posiada też uchwyt do wygodnego przenoszenia i kosz ochronny pełniący również funkcję dekoracyjną. Galon 5 l z korkiem i rurką fermentacyjną kupisz u nas już za 14 zł.

 

Słój do kiszenia i do wina

Wino w słoiku do kiszonek? Tak, to możliwe! W naszym sklepie znajdziesz słoje wyposażone w specjalną pokrywę z dodatkowym otworem na kapturek fermentacyjny, który umożliwia efektywną wymianę gazową podczas fermentacji. Pokrywa posiada również szczelny korek stwarzający odpowiednie warunki do przechowywania wina. Beczki przyjmują różne objętości – 25 l, 22 l, 19 l,16 l, 13 l, 10 l, 8 l, 5 l, dzięki czemu sprawdzą się, gdy zechcesz zlać wino „pod korek” z większego pojemnika. Za słój-beczkę o pojemności 19 l zapłacisz ok. 60 zł.

 

Pojemniki ze stali nierdzewnej do dużych nastawów

Jesteś prawdziwym potentatem w dziedzinie domowych trunków i potrzebujesz solidnego fermentatora, który posłuży Ci przez wiele lat? W takim razie skorzystaj z możliwości pojemników metalowych. Wykonane są z wytrzymałej stali nierdzewnej, przystosowanej do kontaktu z płynami spożywczymi i alkoholem. Mają różne wielkości, znajdziesz zarówno mniejsze, niespełna 100-litrowe wiadra, jak i potężne tanki o pojemności przekraczającej 250 litrów. Trwały i wytrzymały materiał zapewnia wygodę użycia pomimo znacznej objętości. Podobnie jak pojemniki plastikowe, są znakomitym rozwiązaniem do fermentacji cukrówek, jednak nadają się też do przeprowadzenia wstępnej fermentacji nastawu wina. Pojemnik 94 l kosztuje 390 zł. 

 

Aby dowiedzieć się więcej o produkcji wina, zajrzyj do naszego poradnika wideo o wytwórstwie alkoholi domowych. Zapraszamy też do lektury pozostałych artykułów na naszym blogu. Do zobaczenia!

 


Przypisane produkty


Komentarze