Likier czekoladowy - przepis


Cześć! Lubisz szybkie i proste przepisy na smaczne trunki? My też! Dlatego w tym odcinku naszego poradnika pokażemy Ci, jak zrobić domowy likier czekoladowy. Wykonanie likieru jest tak łatwe, że nie wypada kupować go w sklepie. Trunek kusi zapachem i zniewala smakiem, zatem gorąco zachęcamy do skorzystania z naszego pomysłu. Do dzieła!

 

Sprawdź również nasz przepis na smaczny likier śmietankowy!

 

Składniki na likier czekoladowy:

  • 500 l mleka zagęszczonego niesłodzonego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego,
  • cukier wanilinowy 30g lub ekstrakt waniliowy,
  • 250 ml spirytusu + 250 ml wody, ew. 500 ml wódki.

 

Sprzęt do przygotowania likieru:

  • garnek,
  • dzbanek z miarką,
  • mieszadło,
  • lejek,
  • gęste sitko,
  • butelki + zakrętki lub korki.

 

Jak w prosty sposób zrobić likier czekoladowy?

Zacznij od podgrzania wszystkich składników oprócz alkoholu. W odpowiednio dużym garnku rozpuść 3 łyżki kakao w 500 ml mleka zagęszczonego. Następnie dodaj cukier zwykły lub trzcinowy oraz cukier wanilinowy i/lub ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj, po czym  wstaw garnek na palnik. Podgrzewaj mieszankę aż do zagotowania, a na koniec odstaw do wystudzenia.

Do zimnej masy dodaj alkohol, opcjonalnie 250 ml spirytusu i 250 ml wody lub 500 ml wódki. Gotowy likier starannie wymieszaj, aby nabrał aksamitnej konsystencji a składniki dobrze się połączyły.

 

Efektowne butelkowanie domowego likieru

Teraz możesz zabrać się za butelkowanie swojego czekoladowego trunku. Osobiście uważamy, że tak smaczny likier warto rozlać do nietuzinkowego szkła, które zapewni mu wyjątkową prezencję. Jeśli  podzielasz nasze zdanie, zajrzyj do sklepu Malinowy Nos do kategorii: Butelki na nalewki, likiery.  U nas znajdziesz wiele ciekawych pojemników na likiery m. in. butelki IRIS i APOLLO, eleganckie karafki ze szklanym korkiem i karafki w kształcie wieży Eiffla. W trakcie butelkowania postaraj się nie uronić ani jednej cennej kropli. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli użyjesz wygodnego lejka z końcówką pasującą do otworów butelek. Polecamy też zastosowanie gęstego sitka, którego siatka zatrzyma ewentualne osady i nieapetyczną pianę. Na koniec zamknij butelki wybraną zatyczką – wygodną zakrętką lub estetycznym korkiem typu grzybek. Zachęcamy też do tworzenia autorskich etykiet z nazwą trunku i własnym logo. W ten sposób nie tylko mile zaskoczysz swoich gości, ale i nadasz likierowi indywidualną oprawę. Smacznego!

 

Nie zapomnij subksrybować naszego kanału na YouTube, by zawsze być na bieżąco z nowymi odcinkami! Zapraszamy też do lektury artykułów na naszym blogu o wytwórstwie domowego wina, destylatu, piwa i nalewek. Do zobaczenia!

 

 


Przypisane produkty


Komentarze