Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przygotowanie drożdży - Zamojscy

blog MalinowyNos

Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=PpPjYNNYNbo

Jak przygotować matkę drożdżową?

Cześć! W tym filmiku zajmiemy się podstawą w produkcji domowego winka, czyli sporządzeniem matki drożdżowej. Zadanie drożdży jest kluczowym elementem w przygotowaniu nastawu. Jednak czasami niewielki błąd może sprawić, że drożdże nie będą pracować i fermentacja nie ruszy. Aby tego uniknąć, obejrzyj przygotowany przez nas poradnik.

 

Zobacz również nasz artykuł o tym, co robić, gdy drożdże nie chcą pracować? Prezentujemy tam garść porad, które pomogą Ci wybrnąć z winiarskich kłopotów.

 

Składniki na matkę drożdżową:

  • drożdże winiarskie Zamojscy (Tokay, Malaga, Burgund, Uniwersalne, Sherry),
  • pożywka do drożdży,
  • 200 letniej, przegotowanej wody,
  • 3 łyżeczki cukru.

 

Sprzęt do przygotowania drożdży:

  • butelka 0,5 l,
  • lejek do butelek,
  • gaza, gumka recepturka.

 

Charakterystyka drożdży pasywnych

Do przygotowania matki drożdżowej użyjemy drożdży winiarskich Tokay 22 Zamojscy. Są to drożdże pasywne (nieaktywne), które należy przygotować na kilka dni przed zadaniem. Z kolei jeśli chcielibyśmy skorzystać z drożdży aktywnych, wystarczy uwodnić je pół godziny przed zadaniem. Prezentowane przez nas drożdże to produkt całkowicie naturalny, pozyskany z suszu owocowego. Jedynym ich mankamentem jest właśnie wspomniana pasywność. Z doświadczenia wiemy, że lepiej przygotować takie drożdże nawet na tydzień przed planowanym nastawem. Na pewno nie należy czekać z tym do ostatniej chwili, bowiem drożdże potrzebują czasu, żeby dostatecznie się namnożyć. Dotyczy to wszystkich drożdży nieaktywnych, np. Malaga, Burgund, Uniwersalnych, Sherry, które różnią się tylko przeznaczeniem. Moc wina fermentującego na tych drożdżach wynosi ok. 17%, czyli stosunkowo dużo.

 

Przygotowanie matki drożdżowej

Oprócz drożdży, potrzebujesz też pożywki, która zapewni im substancje odżywcze, potrzebne do namnożenia. Przygotuj też butelkę 0,5 l, w której matka drożdżowa będzie fermentować, lejek, 200 ml letniej przegotowanej wody i 3 łyżeczki cukru. Od czego powinieneś zacząć? Najpierw wlej wodę do butelki i dodaj cukier, pomagając sobie poręcznym lejkiem. Następnie mocno potrząsaj butelką, dopóki cukier nie rozpuści się w wodzie. Drożdże zawsze lepiej pracują na syropie cukrowym niż na nierozpuszczonych kryształkach. Teraz wsyp niewielką ilość pożywki do drożdży (ok. 1/5 opakowania) i wymieszaj. Resztę pożywki dodasz już do gotowego nastawu. W następnym kroku dodaj całe opakowanie drożdży do roztworu i ponownie wymieszaj całość. Na koniec zabezpiecz otwór butelki gazą przymocowaną gumką recepturką, aby ochronić zaczyn przed owadami. Możesz już odstawić matkę drożdżową, najlepiej w ciepłe miejsce (ok. 25°C) na kilka dni. Pamiętaj, by co jakiś czas wstrząsnąć butelką, aby pobudzić namnażanie drożdży.  W ten sposób możesz przygotować pozostałe rodzaje nieaktywnych drożdży winiarskich Zamojscy.

 

Po trzech dniach od przygotowania zaczynu widać wyraźnie pracujące drożdże. Roztwór jest mętny, wytworzyła się na nim pokaźna piana. Twoja matka drożdżowa jest gotowa, możesz ją dodać do nastawu!

 

A tego, jak przygotować rózne rodzaje win dowiesz się z naszego wideo poradnika dla producentów win. Subskrybuj nasz kanał YouTube, żeby być zawsze na bieżąco! Zapraszamy też na nasz fanpage na Facebooku.

 

[product show="new" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium