Blog


Beczka vs płatki dębowe – co lepsze w domowej produkcji alkoholu?

Światowe winnice szczycą się piwnicami, w których prawdziwe dębowe beczki piętrzą się od podłogi aż po sufit. Wielkie kadzie spięte metalowymi obręczami z ozdobnymi grawerami na denku to widok, który przyprawiłby o szybsze bicie serca ... więcej »

Miód pitny domowej roboty – o czym pamiętać?

Jeśli technologia produkcji wina lub piwa nie jest Ci obca, z pewnością poradzisz sobie i z miodem pitnym. Najpierw musisz przygotować brzeczkę, czyli roztwór wody z miodem. Powstały nastaw należy zaszczepić drożdżami i przeprowadzić fermentację, ... więcej »

Co warto wiedzieć o cydrze? Kilka pytań początkującego cydrownika - cz. 2

Aby zostać cydrownikiem nie potrzebujesz ogromnego zaplecza, kosztownego sprzętu ani teoretycznie doświadczenia. Owszem, wiedza i praktyczne umiejętności bardzo się przydają, ale cydr nie jest zbyt wymagającym trunkiem. Fermentuje szybko, dojrzewa krótko, nie potrzebuje warzenia ani ... więcej »

Co warto wiedzieć o cydrze? Kilka pytań początkującego cydrownika - cz. 1

Czym jest cydr? Najpierw trzeba zaznaczyć czym nie jest. Nie jest winem owocowym, mimo że otrzymywany jest w wyniku fermentacji soku jabłkowego. Nie można nazwać go też piwem, choć bywa musujący i wizualnie może przypominać ... więcej »

Zlewanie wina znad osadu w teorii i praktyce

Proces fermentacji to najbardziej emocjonujący etap produkcji wina. W jego trakcie powstaje alkohol etylowy decydujący o mocy trunku, dwutlenek węgla objawiający się regularnymi „bulknięciami” w rurce fermentacyjnej i wreszcie różnorodne związki aromatyczne odpowiedzialne za bukiet ... więcej »

Produkcja wina w domu – FAQ

Od owocu do lampki wina daleka droga, mniej lub bardziej wyboista. Zdarza się, że w trakcie produkcji dochodzi do nieprzewidzianych sytuacji, które weryfikują zdolności i doświadczenie winiarza. Niektóre problemy wymagają zdecydowanej reakcji i zastosowania specjalnej ... więcej »

10 pomysłów na świąteczny prezent od Malinowego Nosa cz. 2

Święta już za pasem! Jeśli wciąż nie wiesz, co podarować bliskim, skorzystaj z naszego poradnika prezentowego. Sprawdź, co proponujemy w drugiej części świątecznego zestawienia:   Zapraszamy też do zapoznania się z pierwszą częścią pomysłów na świąteczny prezent ... więcej »

10 pomysłów na świąteczny prezent od Malinowego Nosa cz. 1

Zdarzyło Ci się podarować nietrafiony prezent, który później krążył wśród znajomych niczym kukułcze jajo? A może sam otrzymałeś coś, co wkrótce po świętach wylądowało na dnie szafy? Cóż, nie jesteś odosobniony. Corocznie media donoszą o ... więcej »

Perły Małopolski 105 kilometrów, 5 parków narodowych małopolski

Perły Małopolski Udało się - PODIUM!!! 105 kilometrów, 5 parków narodowych małopolski, duże zróżnicowanie pod względem trudności, a przy tym świetna zabawa - Perły Małopolski 2016 ukończone ze złotym certyfikatem W klasyfikacji generalnej cykl zawodów kończę na ... więcej »

Jak zrobić cukrówkę, czyli fermentacja cukru z udziałem drożdży gorzelniczych

Nastaw cukrowy, potocznie zwany „cukrówką”, to zdecydowanie najprostszy i najmniej czasochłonny wsad do produkcji destylatu. Nie musisz rozdrabniać owoców ani zacierać śruty, wystarczy, że kupisz kilka torebek cukru i rozpuścisz go w wodzie. Pospolity i ... więcej »

Drożdże gorzelnicze – pytania i odpowiedzi

Zanim przystąpisz do produkcji pierwszego destylatu, zapewne rozglądasz się gorączkowo za najlepszym drożdżami gorzelniczymi. Wiesz, że to właśnie od małej saszetki zawierającej niepozorne mikroorganizmy zależy powodzenie fermentacji. Szukasz mocnych, wydajnych drożdży, oczywiście w korzystnej cenie. ... więcej »

Jak działa prasa do owoców? Czy każdy winiarz potrzebuje prasy?

Pozyskiwanie moszczu owocowego to czasochłonne zajęcie, zwłaszcza jeśli surowca jest dużo i nie należy do najłatwiejszych w obróbce. Niektórzy radzą sobie za pomocą maszynki do mielenia mięsa ze specjalną końcówką, inni korzystają z tradycyjnego urządzenia ... więcej »

Rybka z rusztu czy soczysta karkówka? Akcesoria gwarantujące udane grillowanie

Tradycja biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie przywędrowała do nas z południowo-wschodnich stanów USA. Jednak popularny amerykański termin „barbecue” nie jest tożsamy z naszym swojskim grillowaniem. Barbecue miało swe początki na Karaibach i dziś tym mianem określa ... więcej »

Otwarcie nowego lokalu w Tarnowie przy ul. Urszulańskiej 3

Otwarcie nowego lokalu w Tarnowie przy ul. Urszulańskiej 3 Serdecznie zapraszamy do nowego sklepu Malinowy Nos w Tarnowie przy ul. Urszulańskiej 3! Sklep jest otwarty od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 – 17:00 oraz w ... więcej »

Co robić, gdy drożdże nie chcą pracować?

Ustanie lub spowolnienie pracy drożdży to dość powszechny problem, z którym spotyka się każdy winiarz. Zdarza się, że mimo najlepszej jakości surowców, dobrze dobranych drożdży i trzymania się prawidłowych proporcji, nastaw przestaje pracować. W efekcie ... więcej »

Przed butelkowaniem – stabilizacja wina i refermentacja piwa

Rozlew, czyli butelkowanie alkoholu to ostatnia czynność jaką wytwórcy domowych trunków muszą wykonać przed odstawieniem butelek do piwnicy. Zwykle oczekują na ten moment z niecierpliwością i zawczasu przygotowują pojemniki, zatyczki i akcesoria ułatwiające rozlew. Tymczasem ... więcej »

Butelki w domowej produkcji alkoholu. Na co zwracać uwagę?

Wytwórcy domowych alkoholi mają wiele skutecznych sposobów na zaopatrzenie się w butelki do przechowywania swojego trunku. Butelki używane można znaleźć niemal wszędzie. Wystarczy rozpuścić wici wśród znajomych, którzy chętnie odłożą dla Ciebie pojemniki pozostałe po ... więcej »

Szczęścia Młodej Parze, czyli butelki na wesele

Dzień ślubu to jeden z najważniejszych dni w życiu człowieka i oczywiście wymaga odpowiedniej oprawy. Wszyscy zainteresowani (a szczególnie Panna Młoda), życzyliby sobie, żeby ceremonia zaślubin i wesele przebiegły idealnie. Przygotowania do ślubu często trwają ... więcej »

Destylator Aabratek OVM/LM Premium Distillers

Premium Distillers Wersja Manualna Przygotowanie wypełnienia: Przed wsypaniem sprężynek (wypełnienia pryzmatycznego) należy je przygotować w następujący sposób: Sprężynki nierdzewne – zalać całość na noc gorącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Następnego dnia wszystko dobrze wypłukać. Wsypać do ... więcej »

Szklane balony czy plastikowe fermentatory?

O wyższości szkła nad plastikiem (i na odwrót) toczono już niejeden winiarski spór. Niestety, mimo dużego zaangażowania zwolenników jednego lub drugiego materiału, dyskusja pozostała nierozstrzygnięta. Szklany balon czy plastikowy pojemnik fermentacyjny? Cóż, konserwatyści krzywią się ... więcej »

Zapraszamy do nowego sklepu stacjonarnego w Krakowie

Zapraszamy do nowego sklepu stacjonarnego w Krakowie Sklep mieści się przy przy ulicy W. Łokietka 48. Możecie nas odwiedzać od poniedziałku do soboty w godzinach od 9:00 do 18:00, sobota od 10:00 do 14:00. Kontakt: 608 578 018   Zapraszamy! więcej »

Butelki, karafki, balony i inne szkło do alkoholu. Podstawowe informacje

W życiu  wytwórcy domowych trunków szkło odgrywa niebagatelną rolę. To materiał niemal doskonały – nie podlega reakcji z alkoholem, nie wpływa na jego właściwości organoleptyczne i pozwala na długotrwałe przechowywanie bez szkody dla napoju. Ponadto ... więcej »

Czyja to wina? Czyli dlaczego wino choruje i jak temu zaradzić

Wreszcie nadszedł upragniony moment. Po miesiącach cierpliwego oczekiwania, możesz pochwalić się swoim nowym, zacnym trunkiem. Otwierasz butelkę, pełnisz honory pana domu i podejmujesz się pierwszej degustacji. I… zalewa Cię fala złości. Twoje domowe wino daleko ... więcej »

Sklep stacjonarny w Jaśle ul. Lwowska 4

Sklep stacjonarny w Jaśle ul. Lwowska 4  :)  więcej »

Alkohol nabity w butelkę, czyli jak przechowywać domowe trunki

Domowi producenci piwa, wina lub mocniejszych trunków, doskonale wiedzą co służy, a co szkodzi alkoholowi. Wiedzę tę nabywają z fachowych publikacji, Internetu, od znajomych wytwórców oraz, co nieuniknione, na drodze własnych błędów. Niektórzy traktują kwestię ... więcej »

Sztuka picia piwa

Każdy piwosz zgodzi się, że browar to zacny trunek, któremu należy się szacunek oraz właściwe traktowanie. Bo cóż lepiej orzeźwi Cię i ochłodzi, gdy żar leje się z nieba? Co poprawi Ci humor po całym ... więcej »

Co jest lepsze puszka czy butelka ?

Jednym z szeroko rozpowszechnianych mitów na temat piwa jest stwierdzenie, jakoby piwo butelkowane było lepsze w smaku od puszkowanego. Wielbiciele teorii spiskowych myślą, że koncerny wlewają do puszek produkt gorszej jakości a nawet… zlewki piwa. ... więcej »

Profesjonalna oprawa domowych nalewek

Domowe nalewki to chodliwy towar. Można po nie sięgnąć w celach zdrowotnych albo po prostu dla przyjemności. Świetnie nadają się również jako element poczęstunku dla gości, a podczas większych okazji nalewka sprawdza się jako pyszny ... więcej »

Co kształt butelki mówi o Twoim winie?

Jesteś niezależnym producentem wina? Domowym trunkiem raczysz rodzinę, przyjaciół i najlepszych gości? Wszyscy chwalą Cię za doskonały smak i niepowtarzalny bukiet zapachowy? To świetnie, ale jeśli chcesz wykazać się całkowitym profesjonalizmem, do wyjątkowych umiejętności warto ... więcej »

Butelka do piwa, a może coś więcej? Aranżacje z wykorzystaniem szklanych pojemników

Jak kreatywnie wykorzystać zużyte butelki? Butelka do piwa, jaka jest, każdy widzi. Podłużna, opływowa i występuje w kilku kolorach, m.in. zielonym i brązowym. Oczywiście najlepiej, jeśli jest zrobiona ze szkła – to najpowszechniejszy, najbardziej przyjazny i ... więcej »

Szukasz pomysłu na prezent? Wybierz ozdobną butelkę, karafkę lub damę

Wybierasz się na przyjęcie z okazji urodzin, imienin albo ważnej rocznicy? To świetnie, szykuje się miłe popołudnie i dobra zabawa ze znajomymi. Ale zanim dotrzesz na imprezę, musi paść sakramentalne pytanie „co kupić na prezent?”. ... więcej »

Butelki do piwa. Jak je przygotować, by browar był udany?

W przypadku większości napojów alkoholowych trudno wyraźnie oddzielić fazę produkcji od fazy przechowywania, bo ostatecznego kształtu trunek nabiera dopiero w butelce. Niestety w butelce również może się popsuć. Piwo nie jest tu wyjątkiem, dlatego warto ... więcej »

Galeria produktów dostępnych w Malinowym Nosie :)

Galeria produktów dostępnych w Malinowym Nosie :) więcej »

Zdjęcia Waszych nastawów część 1

Galeria zdjęć nadesłanych przez użytkowników Malinowego Nosa :) więcej »

Po co butelkom wklęsło dno? Co to jest i do czego służy punt?

Butelki na wino często mają wklęsłe dno. Charakterystyczne odkształcenie nazywane jest puntem. Wklęśniecie bywa niewielkie, jak w większości butelek typu Bordeaux lub głębokie, jak w np. modelu Europea Oberband dostępnym w naszej ofercie. Czemu służy ... więcej »

Praktyczne akcesoria do butelek. Łatwiejsze mycie, zlewanie i zamykanie

Nie ważne, czy robisz wino, piwko czy domowy bimber, prędzej czy później trzeba sięgnąć po odpowiednie butelki. Naczynia muszą być dokładnie oczyszczone, byś mógł rozlać trunek, a po skończonym napełnianiu szczelnie zamknięte. Choć czyszczenie, zlewanie czy ... więcej »

Jak czyścić butelki do piwa? Sposoby na sterylne szkło

Przed butelkowaniem warto zadbać o czystość naczynia, do którego przelewasz domowy trunek. Dotyczy to wszystkich rodzajów napoju, ale szczególnie ostrożny powinieneś być przy butelkowaniu piwa. Browar nie zawiera tak wiele alkoholu, jak wino czy destylat, ... więcej »

Dlaczego wybór butelki jest ważny?

Domowy trunek możesz przelać do słoika po ogórkach albo butelce po Kubusiu, ale zdecydowanie lepiej jest wydać dodatkowe kilka złotych na dedykowane butelki do piwa, wina czy wódki. Dlaczego wybór odpowiedniej butelki jest tak ważny?   Zajrzyj ... więcej »

Jakie drożdże wybrać do produkcji wina?

Drożdże to mikroskopijne grzyby. Organizmy jednokomórkowe, których nie widać gołym okiem. Mają kluczowe znaczenie dla każdego producenta alkoholu. Zarówno tego, który własne produkty eksportuje na wszystkie kontynenty, jak i tego, który wytwarza trunek w piwnicy ... więcej »

Jak uzyskać moszcz z owoców?

Gdy zebrałeś już potrzebne sprzęty (gąsior, pojemnik fermentacyjny, rurka fermentacyjna…) oraz niezbędne dodatki (drożdże, zaprawka, cukier…) czas uzyskać moszcz owocowy. Najprościej mówiąc, moszcz to świeżo wyciśnięty sok z owoców, który stanowi bazę dla wyrobu wina. ... więcej »

Lepiej za wcześnie niż za późno

Jeśli boisz się, że otworzysz wino w niewłaściwym momencie, pamiętaj, że lepiej odkorkować butelkę zbyt wcześnie niż za późno. Trunek, który jeszcze nie osiągnął pełnej dojrzałości będzie smakować znacznie lepiej niż napój, który zdążył już ... więcej »

Co ma wpływ na jakość starzenia?

Nawet najwięksi koneserzy (a może przede wszystkim oni) przyznają, że przechowywanie wina to wciąż w dużym stopniu „czarna magia”. To dziedzina słabo poznana, w której trzeba się często zdać na przeczucie i własne doświadczenie. Przewidywanie ... więcej »

Jak obchodzić się z butelką wina ?

Właśnie przelałeś wino do butelki? W takim razie czas na to, by trunek trochę poleżakował. Nie oznacza to jednak, że możesz po prostu beztrosko odłożyć wino na półkę. Również na tym etapie napój wymaga odpowiedniego ... więcej »

Po jakim czasie otworzyć wino?

Po jakim czasie powinieneś sięgnąć po wino, które leży na półce w piwnicy? Częsta odpowiedź na to pytanie brzmi: jak najpóźniej. Niestety nie zawsze jest ona zgodna z prawdą. Z filmów, od znajomych czy rodziny ... więcej »