Artykuły


Drożdże Turbo - fakty, mity i ciekawostki

Dobre drożdże gorzelnicze to największy przyjaciel każdego destylera. Pozwalają uzyskać czysty nastaw o wysokiej zawartości alkoholu, skutkujący destylatem o łagodnym smaku. Dzięki olbrzymiej różnorodności odmian, możesz wybrać te, które najlepiej odpowiadają posiadanej przez Ciebie aparaturze ... więcej »

Czy każdy piwosz może zostać piwowarem? O warzeniu piwa na poważnie

Znane porzekadło mówi nie musisz kupować krowy, aby napić się mleka. Tak jak i nie musisz robić brzeczki, żeby napić się schłodzonego piwa z gęstą pianką. Jeśli nie jesteś fanem koncerniaków, możesz zlokalizować na mapie ... więcej »

Czym można zastąpić balon? Pojemniki fermentacyjne, beczki i inne zamienniki gąsiorów cz.2

Gdy standardowy balon okazuje się niewystarczający, nawet zwolennik tradycyjnej winifikacji ucieka się do mniej konserwatywnych rozwiązań. Sprawdź, jak z problemem w czym nastawić wino radzą sobie inni winiarze i z jakich pojemników można skorzystać w wyjątkowych ... więcej »

Czym można zastąpić balon? Pojemniki fermentacyjne, beczki i inne zamienniki gąsiorów cz.1

W czym fermentować? Najprostsza odpowiedź brzmi – w szklanym balonie o wielkości dostosowanej do objętości nastawu. Oczywiście przedtem powinien być starannie umyty i zdezynfekowany. Nie obejdzie się też bez dopasowanego korka i rurki fermentacyjnej zapewniającej ... więcej »

Nowy Sklep Malinowy Nos Kraków/ Węgrzce ul. Warszawska 73 !!!

Zapraszamy do naszego nowego lokalu w Węgrzcach przy ulicy Warszawskiej 73. KONTAKT DO SKLEPU: KRAKÓW / WĘGRZCE, ul. Warszawska 73 888 863 082, sklep.wegrzce@malinowynos.pl   Zapraszamy! Zespół Malinowy Nos   więcej »

Jak przygotować nastaw na wino? Poradnik - krok po kroku

Będę robił domowe wino! Jeśli tak brzmi jedno z Twoich noworocznych postanowień, życzymy wytrwałości w jego realizacji. Winiarstwo to zacne hobby, które z biegiem czasu może przerodzić się w prawdziwą pasję, przekazywaną z pokolenia na ... więcej »

Brewkit - domowe piwo w 3 krokach

Czym różni się domowe piwo od tego kupionego w pobliskim markecie? Niemal wszystkim. Przede wszystkim, zostało uwarzone przez Ciebie, nie koncern przedkładający ilość nad jakość. Ma też niepowtarzalny profil smakowy, wykreowany w zaciszu piwnicy lub ... więcej »

Rodzaje drożdży gorzelniczych

Osoby dopiero raczkujące w temacie wyrobu domowych destylatów, często zamiast dedykowanych drożdży gorzelniczych, sięgają po drożdże piekarnicze. Taki produkt jest tani, łatwo dostępny i pozwala uzyskać 12-14% alkoholu. Niestety, ekonomiczne podejście nie zawsze się opłaca ... więcej »

Rodzaje i zastosowanie drożdży gorzelniczych

Drożdże to jednokomórkowe grzyby z rodziny drożdżakowatych, mające szerokie zastosowanie gospodarcze, m.in. w piekarnictwie i przemyśle alkoholowym. Masz z nimi do czynienia niemal codziennie, gdy jesz na śniadanie świeże bułki, pijesz piwo podczas meczu czy ... więcej »

Szklany savoir vivre, czyli w czym podawać alkohole i inne napoje

Kiedy wpada do Ciebie sąsiad z butelką nalewki domowej roboty albo chcesz obejrzeć mecz w towarzystwie ulubionego piwa, nie zastanawiasz się jakie szkło będzie odpowiednie. Niezobowiązująca konsumpcja nie wymaga żelaznej dyscypliny w dobieraniu właściwych kieliszków ... więcej »

Malinowy Nos Krosno ul. Kapucyńska 8

Malinowy Nos Krosno ul. Kapucyńska 8 Kontakt do sklepu: 602-689-337 więcej »

Nowy sklep Malinowy Nos w Trzcianie k. Rzeszowa !

Nowy sklep Malinowy Nos w Trzcianie k. Rzeszowa! Malinowy Nos zaprasza! więcej »

Nalewka wiśniowa - przepis

Jak zrobić nalewkę wiśniową? Wiśniówka, czyli nalewka z wiśni, to klasyk wśród domowych nalewek, a jednocześnie bardzo lubiany trunek. Podobnie jak cytrynówka, doczekała się wielu rozmaitych wariantów. Możemy przygotować nalewkę na samych wiśniach, z dodatkiem aromatycznych ... więcej »

Nalewka porzeczkowa (smorodinówka) - przepis

Jak zrobić nalewkę smorodinówkę? Czarna porzeczka słynie ze swych dobroczynnych właściwości. Już 100 g tych niepozornych owoców pokrywa niemal 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Porzeczki to także źródło antocyjanów o właściwościach antybakteryjnych, rutyny wspomagającej wchłanianie ... więcej »

Nalewka z kwiatów lipy - przepis

Jak zrobić nalewkę z kwiatów lipy? W zależności od regionu, lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Jej delikatne, aromatyczne białe kwiaty są popularnym składnikiem domowych syropów i aptecznych herbatek o działaniu napotnym i przeciwzapalnym. Wyroby ... więcej »

Nalewka na płatkach dzikiej róży - przepis

Jak zrobić nalewkę na płatkach dzikiej róży? Dzika różna to wspaniały składnik domowych win i nalewek. Jest łatwo dostępna, a otrzymane z niej trunki zachwycają piękną barwą, wyrazistym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Co więcej, można ją ... więcej »

Nalewka z kwiatów jaśminu (jaśminówka) - przepis

Jak zrobić nalewkę z kwiatów jaśminu? Kwiaty jaśminu wonnego nie tylko zachwycająco pachną, ale i posiadają wiele właściwości leczniczych. Wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają zredukować poziom „złego” cholesterolu i chronią wątrobę. Kwitnienie przypada na ... więcej »

Nalewka na liściach czarnej porzeczki (listkówka) - przepis

Jak zrobić nalewkę listkówkę? Młode liście czarnej porzeczki są znakomitym składnikiem na nalewkę. Surowiec zrywamy na przełomie kwietnia i maja, zanim porzeczka zakwitnie, oczywiście z krzaków rosnących z dala od drogi. Listkówka to nalewka wyjątkowa. Zachęca ... więcej »

Nalewka truskawkowa - przepis

Jak zrobić nalewkę truskawkową? Truskawki to wyjątkowo wdzięczne owoce. Zawierają wiele witaminy C, fosforu, żelaza i flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Znakomicie nadają się do spożycia na surowo, są też dobrym składnikiem ciast, deserów, napojów i przetworów. ... więcej »

Utlenienie wina. Jak temu zapobiec?

Każdy świadomy wytwórca win zdaje sobie sprawę, że niekontrolowany kontakt wina z powietrzem może nieodwracalnie zniszczyć to, co w jego trunku najlepsze. Utlenianie to skomplikowany proces, w którym tlen reaguje z polifenolami zawartymi w winie ... więcej »

Zaprawki alkoholowe. Teraz także w ilościach hurtowych

Zamów profesjonalne esencje do alkoholu w niskich cenach Esencje alkoholowe są od dawna znane komercyjnym producentom trunków z całego świata. Owszem, konsumenci chcą wierzyć, że alkohol, za który zapłacili niemało, został od początku do końca wyprodukowany ... więcej »

Esencje do alkoholu. Co warto wiedzieć o zaprawkach w płynie?

Zaprawki, zwane też esencjami alkoholowymi, zawierają składniki pochodzenia naturalnego, tj. oleje roślinne, ziołowe i owocowe. Znajdziemy w nich substancje wyekstrahowane z nasion kawy, dębu, wanilii i rozmaitych owoców. Naturalne aromaty pozyskiwane są poprzez destylację z ... więcej »

Dlaczego warto używać zaprawek do alkoholu?

Francuski koniak Remy Martin, włoskie Campari, hawański rum czy wreszcie nieśmiertelny Jack Daniel’s – któż z nas nie chciałby poczęstować gości znanymi i wyrafinowanymi trunkami? Niestety, wystarczy sprawdzić ile kosztują, by zrezygnować z zakupu i ... więcej »

Zaprawki smakowe do alkoholu. Garść porad

Dzięki zaprawkom, światowe alkohole, nierzadko drogie i trudno dostępne, mamy na wyciągnięcie ręki. Kilka złotych wystarczy, by zaopatrzyć się w butelkę napoju o smaku legendarnego trunku. Drinki na bazie rumu, ginu czy whisky, nie muszą ... więcej »

Butelki - sprzedaż hurtowa

Przyjmujemy zamówienia paletowe i całosamochodowe na butelki do wina, piwa, destylatów i butelek ozdobnych Oferta sklepu Malinowy Nos jest skierowana zarówno do prywatnych twórców alkoholi, jak i firm. Przedsiębiorcom zajmującym się wytwarzaniem napojów proponujemy hurtową sprzedaż ... więcej »

Co warto wiedzieć o drożdżach gorzelniczych? Najczęściej zadawane pytania cz. 2

Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 2 Nie można stworzyć udanego napitku bez dobrych drożdzy. Jakie drożdże wybrać i jak je stosować? Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdzy znajdziesz w tym artykule. Wszystkie opisane typy drożdży ... więcej »

Co warto wiedzieć o drożdżach gorzelniczych? Najczęściej zadawane pytania - cz. 1

Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 1 Drożdże gorzelnicze to niezastąpiony sprzymierzeniec twórców mocnych trunków. Drożdże pozwalają na zafermentowanie nastawu cukrowego, zbożowego lub owocowego. W ten sposób powstaje zacier, z którego można stworzyć pyszny bimber lub bardziej ... więcej »

Jak szybko i szczelnie zamknąć wiele butelek? Korkownice, kapslownice i zaciskarki

Zlanie napoju do butelek to tylko połowa sukcesu. Butelkowanie wymaga jeszcze, by szczelnie zamknąć wszystkie naczynia. Najszybciej i najskuteczniej możesz to zrobić przy użyciu popularnych narzędzi, adresowanych do domowych producentów alkoholi. Poza tym artykułem, cenne ... więcej »

Etykiety, zawieszki, lak i kolorowe nakrętki. Jak ozdobić i oznaczyć butelki z domowym trunkiem?

Każda butelka wygląda znakomicie, gdy tylko wypełnisz ją trunkiem własnej roboty. Kolorowe winko lub nalewka, złociste piwo a nawet przejrzysty destylat prezentują się świetnie w profesjonalnych butelkach, jak i zastępczych naczyniach – w końcu to ... więcej »

Beczki dębowe: do czego przydadzą się domowemu producentowi alkoholi?

W sklepie Malinowy Nos znajdziesz wysokiej jakości beczki, wykonane tradycyjnymi metodami ze starodrzewia dwustuletnich dębów. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wyrobem alkoholi domowych, być może zastanawiasz się do czego właściwie takie beczki mogą się przydać? ... więcej »

Przygotowanie beczki do zalania metodą „na zimno”

Tak zwana metoda „na zimno” to jeden z najczęstszych sposobów na przygotowanie beczki do zalania. A dlaczego takie zabiegi są w ogóle potrzebne? Powody są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, beczka, która jest nowa lub ... więcej »

Jak przygotować dębową beczkę do zalania? Metoda „na gorąco”

Niezależnie od tego, czy kupiłeś nową beczkę czy też chcesz ponownie wykorzystać pojemnik, który czeka na strychu lub w piwnicy, beczkę trzeba odpowiednio przygotować. Oznacza to przede wszystkim, że powinieneś pozbyć się drobnoustrojów, które mogły ... więcej »

Z jakich owoców można zrobić wino?

Na smak wina wpływ ma wiele czynników. Ważna jest ilość cukru i drożdży, czas i warunki, w jakich przebiegała fermentacja czy nawet sposób składowania butelek z winem. Najważniejszy element wybierasz jednak już na samym początku. ... więcej »

Podstawowy sprzęt domowego winiarza

Fermentacja to naturalny proces, a teoretycznie wino można stworzyć nawet przy wykorzystaniu zwykłych słoików. W praktyce jednak zdecydowanie lepiej sprawdza się dedykowany sprzęt winiarski. Sprawdzone naczynia zapewniają odpowiednią szczelność podczas fermentacji, a także ułatwiają kontrolowanie ... więcej »